Politikerna oense om uranförslag – S totalvägrar gruvor i Motala

Ska vi bryta uran i Sverige? Det är frågan i ett nytt lagförslag som Motala ska tycka till om. Oppositionen säger tvärnej och oroas över de stora fyndigheter som finns i kommunen – men styret ser ett behov av svenska urangruvor.

Östgötaslätten vid Lönsås. Här består marken av alunskiffer, ett ämne som naturligt innehåller uran.

Östgötaslätten vid Lönsås. Här består marken av alunskiffer, ett ämne som naturligt innehåller uran.

Foto: Åke Karlsson/arkiv

Motala2025-03-14 17:00

I dag är det förbjudet att bryta uran i Sverige. Men det vill regeringen ändra på utifrån förslagen som finns att bygga ut svensk kärnkraft. Motala har fått möjlighet att tycka till om förslaget och politikerna är rejält splittrade.

Majoriteten resonerar kring frågan utifrån ett nationellt perspektiv och med grundinställningen att om man, som M, KD, SD och L är för nya kärnkraftsreaktorer, så kan man inte vara emot gruvdrift i Sverige. S däremot vill ge ett svar utifrån enbart ett Motalaperspektiv. Då blir svaret enkelt för dem:

– Vi är emot det här, säger Elias Georges (S).

undefined
Elias Georges (S) är tydlig i sin inställning. Nej är svaret från S om uranbrytning.

S hänvisar till Vättern som de menar riskerar att förorenas vilket i sin tur skulle kunna påverka Boren, säkerhetsrisken med urangruvor mitt emellan två militäranläggningar men också oron för Motalas jordbruksmark. Uran finns nämligen i alunskiffer, en bergart som är vanligt på östgötaslätten.

– Först kärnkraftverk och sen urangruvor. Det blir för mycket, säger han.

Partiet oroas över om det, ifall det ändå blir en lagändring, kommer att finnas samma möjligheter som kommunerna i dag har att säga nej till annan typ av gruvdrift.

undefined
Forsmarks ena kärnreaktor inifrån. I dag kommer inget bränsle från Sverige.

Majoriteten däremot är mer kluven. Kommunalråd Mark Henriksson (M) konstaterar att det finns många aspekter att väga in.

– Det är rimligt att om vi vill ha kärnkraft så kan vi inte lägga bort gruvdriften på andra länder som kanske ha sämre säkerhet och miljökrav. Men all oro som S lyfter måste vi värdera. Det är allt det här som vi ska uttala oss om och det är en komplex fråga, säger han.

Styret är inne på att kommunen svar till regeringen måste väga in alla aspekter som kan bli aktuella. Att bara säga nej är inte vettigt menar kommunalrådet.

– Principiellt ja, vi behöver kunna tillåta uranbrytning i Sverige. Därför behöver vi som Motala kommun signalera vad vi ser för problem, säger han.

undefined
Mark Henriksson (M) är kluven i uranbrytningsfrågan. Å ena sidan anser han att om man vill se mer kärnkraft kan man inte säga nej till svenska urangruvor, men han ser dem ogärna i Motala kommun.

Om ni skulle ta ett Motalaperspektiv ändå, är ni beredda att säga ja till uranbrytning här?

– Självklart vill jag som kommunal företrädare att det inte ska ske i Motala kommun utan någon annanstans. Men då hamnar man i ett moraliskt dilemma som måste lyftas i ett större sammanhang. Men ur ett nationellt perspektiv, ur ett säkerhetsperspektiv och ur ett energiperspektiv så ja, då ser jag att vi måste kunna möjliggöra utvinning av uran i Sverige.

Ni säger att om man är för kärnkraft kan man inte säga nej till svensk uranbrytning. Skulle ni då kunna säga ja till gruvor här?

– Det vet vi inte. Vi vet inte vilka möjligheter som vi har i den här utredningen. Däremot så vill vi värna det kommunala vetot när exploatering ställs mot andra värden som vatten eller jordbruksmark, säger Mark Henriksson.

– Det är därför som vi i vårt svar vill lyfta de perspektiv som finns här, exempelvis att Vättern kan påverkas. Det är viktigt att skicka med det. Blir det sedan en fråga så får man avgöra den då, tillägger Marcus Lejonqvist (SD).

undefined
Uran, ämnet som används som bränsle i kärnreaktorer, har skapat politisk debatt i Motala.

Motalaborna vill nog veta, om det ställs på sin spets skulle ni då säga ja till uranbrytning?

– Vi behöver fundera. Vi vill inte att uranbrytning skapar negativa konsekvenser för vår kommun. Det är en viktig fråga. Det är därför som vi skickat tillbaka ärendet. Men jag kan inte svara på det i dag, säger Mark Henriksson.

– Man måste bedöma varje ärende för sig, tillägger Marcus Lejonqvist.

Kommunen har fått längre tid på sig att svara. Regeringen vill ha besked senast 27 mars.

undefined
Forsmarks kärnkraftverk är ett av Sveriges befintliga kärnkraftverk. Bränslet till dessa kommer i dag ursprungligen från bland annat Kanada och Australien.
undefined
I dag används inte svensk uran i kärnkraftverk som det i Forsmark utanför Uppsala. Anledningen är att utvinning är förbjuden här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!