– Patienterna märker knappt att de varit här, säger undersköterskan Marie Yngve som är delaktig både under röntgen och i samband med operationen.
Hennes erfarenhet är att arbetsmetoden fungerar väldigt bra eftersom patienterna fortfarande är bedövade när de kommer ifrån ingreppet vilket innebär att röntgenmomentet både går fort och är helt smärtfritt.
– Patienterna är jättenöjda, men många vet inte att postoperativ röntgen finns, säger Marie Yngve.
Det specialanpassade röntgenrummet på plan 15 ligger i nära anslutning till operationssalarna. På bara några minuter genomförs röntgen och läkare kan på plats granska plåtarna istället för att behöva vänta till nästkommande dag och rond.
Knä- och höftproteser
För fyra år sedan implementerades det nya arbetssättet på LiM och till en början låg fokus på knäproteser. Två år senare utökade man med höftproteser. Initiativet togs av ortopedchef Håkan Ledin som såg till att utbilda personal successivt.
Marie Yngve berättar att patienterna tidigare röntgades först dagen efter ett ingrepp. Men då har de flesta ont och operationsområdet kan vara svullet. Dessutom krävs det mer personalresurser att jobba på det sättet.
– Innan var alltid två personer från avdelningen tvungna att följa med patienterna och de kunde ägna en hel dag åt röntgen, säger hon.
Enligt henne är LiM i dag en av få kliniker i landet som kan erbjuda postoperativ röntgen.
– Det är ett jätteroligt jobb med variation och ortopederna peppar oss. De är nöjda med det vi gör.
Snabb röntgen
Inge Johansson från Kisa rullas lite omtöcknad ut från operationssalen. Bara en kvart tidigare fick han en ny höftprotes. Liggandes på britsen berättar han:
– Jag hade haft ont länge och jag gick snett.
Marie Yngve och narkossköterskan Carin Sundqvist kör in Inge i röntgenrummet och vrider hans brits så att det vänstra benet hamnar i rätt position framför kameran. På bara några minuter är det klart och Inge kan lyftas över i en säng för att köras ner till uppvaket, där får han stanna tills bedövningen i benen går ur kroppen. Redan samma dag måste han även upp och belasta benet och inom tre dagar får han åka hem.
Strax innan Inge körs iväg berättar han att han tycker mycket om att pimpelfiska. Förutom att slippa behöva gå runt och ha ont har Inge ytterligare en längtan när han återhämtat sig.
– Jag skulle vilja sitta på pimpelkorgen igen, säger han.