Rekordmycket blÄbÀr ute i skogarna just nu

BlÄbÀren har stor betydelse för den biologiska mÄngfalden i vÄra skogar.

Anette Rattfelt Àr etnolog och har författat boken blÄbÀr.

Anette Rattfelt Àr etnolog och har författat boken blÄbÀr.

Foto: Privat

Motala2020-08-10 08:00

Gynnsamt vĂ€der under vĂ„ren har gjort att det Ă€r vĂ€ldigt gott om blĂ„bĂ€r i Ă„r. Att plocka dem Ă€r inte svĂ„rt, oftast behöver man inte gĂ„ lĂ„ngt in i skogen. NĂ€r redaktionen var ute och provplockade fylldes en stor hink med de gyllene bĂ€ren pĂ„ mindre Ă€n en halvtimme. DĂ„ anvĂ€ndes en bĂ€rplockare och vilket gör rensningsarbetet lite mer omfattande nĂ€r man kommer hem. 
 

Vad Àr det dÄ som gjort att det Àr sÄ gott om blÄbÀr i Är? Vi stÀllde frÄgan till etnolog Anette Rattfelt, som skrivit boken BlÄbÀr.

– Det Ă€r mycket vĂ€dret som spelar in, hur det varit under vĂ„ren. Viktigt att blĂ„bĂ€rblommorna inte frusit och att det gĂ„tt bra med pollineringen, sĂ€ger Anette Rattfelt.

Under sommaren vill gÀrna blÄbÀren ha bÄde regn och lagom vÀrme, precis som det varit i Är.

Även om mĂ„nga platser i landet har vĂ€ldigt gott om blĂ„bĂ€r i Ă„r sĂ„ Ă€r det regionala skillnader.

– Vissa omrĂ„det har inte alls mycket blĂ„bĂ€r i Ă„r heller. Variationerna kan vara stora, men över lag Ă€r det ett bra blĂ„bĂ€rsĂ„rs.

– Men det Ă€r kul att folk nu lĂ€gger mĂ€rkte till alla bĂ€r i skogen och tar vara pĂ„ dem, sĂ€ger Anette Rattfelt.

NÀr man vÀl har plockat blÄbÀren sÄ ska man ta hand om dem sÄ fort som möjligt.

– Har man plockat mycket sĂ„ rekommenderar jag att man fryser in dem, blĂ„bĂ€r Ă€r en fĂ€rskvara. 

– Man ska heller inte vĂ€nta med att rensa nĂ€r man kommer hem frĂ„n skogen utan ta tag i det direkt.

MÄnga gillar att göra pajer pÄ blÄbÀren eller Àta dem som de Àr med mjölk. Men det finns fler anvÀndningsomrÄdet för de blÄ bÀren.

– Jag tycker att man kan blanda i blĂ„bĂ€r i vanligt mat i en större utstrĂ€ckning.

– Man kan ha dem till fetaost, kanske blanda med creme fraiche och lite kryddor. BlĂ„bĂ€rens smak Ă€r mild och de ger en sötma ocksĂ„. BlĂ„bĂ€r passar i bĂ„de sĂ„ser och sallader, sĂ€ger Anette Rattfelt.

– Min egna favorit vad gĂ€ller blĂ„bĂ€r Ă€r blĂ„bĂ€rsgröt. BlĂ„bĂ€r och rĂ„g gör sig vĂ€ldigt bra.

Vid sjÀlva plockningen Àr det oundvikligt att bli blÄ om fingrarna. FÄr man blÄbÀrsflÀckar pÄ klÀderna sÄ rekommenderas att ta pÄ citronsaft dÄ löses den upp.

Inte bara mÀnniskan gillar blÄbÀr, mÄnga djur i skogen drar nytta av blÄbÀren. Riset betas av bland annat rÄdjur och Àlg, medan bÀren Àts av en mÀngd olika fÄgelarter och björn. Innan det bildas blÄbÀr pÄ buskarna sÄ Àr humlor och fjÀrilar dÀr och suger nektar. BlÄbÀr har alltsÄ en stor betydelse för den biologiska mÄngfÀrden i de svenska skogarna.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!