Området utanför Lokverkstan har varit avstängd för biltrafik i flera år på grund av risk för att marken ska rasa. Nu har Kanalbolaget låtit göra en ny undersökning av markförhållandena och efter det beslutat av förstärka avspärrningarna ytterligare och satt upp tydliga skyltar om rasrisk.
– Egentligen är läget lika illa som det varit tidigare, men vi har av fått rekommendationen att spärra av helt av säkerhetsskäl, säger Kanalbolaget vd Roger Altsäter och fortsätter:
– Det handlar framför allt att stoppa bilar och lastbilar från att ta sig ut dit, men bygget är gammalt så man vet ju aldrig. Vi vill ju inte att någonting ska hända.
Kanalbolaget planerar för en renovering av kajområdet vilket bland annat innebär att riva dagens kaj och återgå till hur den ursprungligen sett ut. Deras plan var att arbetet skulle påbörjas under hösten 2019, men så blir det inte. Kanalbolaget för just nu en diskussion med kommunen som äger byggnaderna om hur man ska gå vidare. Vilka insatser som Kanalbolaget gör påverkas nämligen av vad kommunen tänker göra med sina fastigheter.
– Vår kaj går mot deras och därför pågår diskussioner, men vi har en bit kvar där, säger Roger Altsäter.
Hans bedömning är därför att renoveringen kommer att bli fördröjd och ske först 2020. Det innebär att avstängningen av kajen kommer att vara kvar till dess.
Kommunalråd Kåre Friberg (M) bekräftar att man för diskussioner med Kanalbolaget och att det finns akuta åtgärder som måste genomföras. Samtidigt har det politiska styret aviserat att man vill sälja Lokverkstan och byggnaderna i Gamla Motala Verkstad.
– Vi har sagt att alla byggnader där vi inte har kärnverksamhet är möjliga att sälja. Vi har också en intressent när det gäller Lokverkstan, säger Kåre Friberg.
Både kommunen och Kanalbolaget är dock tydliga med att arbetet med en eventuell försäljning inte ska fördröja renoveringsarbetet.
– Nej, vi gör det här tillsammans. Kommunen har sagt att de ska ta sitt ansvar och det är inte så att de måste påbörja sitt arbete samtidigt som oss. Det viktiga är att vi är överens om vad som ska göras och hur, säger Roger Altsäter.
– Insatserna vid kajen handlar om akuta åtgärder så det är ingenting som man kan vänta med. Det måste åtgärdas, säger Kåre Friberg.