Restaurangen lever - trots nedläggning

För fyra år sedan lade Motala kommun ner restaurang- och livsmedelsprogrammet på Carlsund. Nu ska även lärlingsutbildningen bort. Men, poängterar två av lärarna på skolan, elevrestaurangen Blåklinten finns fortfarande kvar tack vare Komvux kockutbildning.

Nissorn Nuntachokchaiyanan viker servetter inför lunchen.

Nissorn Nuntachokchaiyanan viker servetter inför lunchen.

Foto: Rita Furbring

Motala2016-10-14 14:45

Restaurangen, med lunchservering torsdagar och fredagar för allmänheten, lever i allra högsta grad. Borden står dukade och NissornNuntachokchaiyanan viker linneservetter. Eleverna har delats in i grupper där några ansvarar för serveringen och några jobbar i köket.

Serveringslärare är Elin Österberg. Hon jobbade tidigare på den utbildning som tvingades lägga ner på grund av kraftigt minskade årskullar.

– Det kändes tråkigt, säger Elin som parallellt med nedläggningen fick se 19 av 21 elever gå ut i jobb.

Med en ökning av årskullarna nu tror Elin att en ny satsning på programmet skulle falla väl ut. Det gör även hennes kollega Jan Green.

– Det är en utbildning som inte leder till arbetslöshet utan till jobb, poängterar han.

I dag finns bara en kockutbildning i Motala, i Komvux regi. I höst har tolv elever med varierande bakgrund, såväl yrkesmässig som kulturell, börjat där. Den yngsta är 20 år, den äldsta 64. När Curt-Arne Höög permitterades i fjol bestämde han sig för att utbilda sig till kock.

– Min fru jobbade fortfarande och jag hade inga privata intressen, säger han.

Förutom matlagning då.

– Men jag kan ju inte bara laga mat hemma, säger Curt-Arne och skrattar.

Något framtida yrkesliv ser han inte framför sig, men han kan tänka sig att ställa upp som en extra resurs där det behövs.

– Utbildningen är intressant och jag lär mig något nytt varje dag, trots att jag är 64 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om