S-topp till attack mot egna partiet

Maktkoncentration och ovilja att lyssna på kritiska röster. Fullmäktiges vice ordförande, Sira Jokinen Lisse (S), går till skarp attack mot läget i S. Nu lämnar hon partiet i protest och blir politisk vilde.

Sira Jokinen Lisse. Kommunfullmäktiges vice ordförande i Motala hoppar av och riktar skarp kritik mot S.

Sira Jokinen Lisse. Kommunfullmäktiges vice ordförande i Motala hoppar av och riktar skarp kritik mot S.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2018-02-06 18:21

Sira Jokinen Lisse (S) lämnar partiet. I ett mail till kommunen klargör hon att hon tänker sitta klar som fullmäktiges vice ordförande, men då som politisk vilde. Och det hela är en protest mot det egna styret.

– Jag måste kunna stå för min värdegrund och min syn på hur en demokrati ska fungera och hur beslutsprocesser ska gå till. Det här är ett ställningstagande. Jag har i ett par års tid uttryckt min oro för att det blivit en maktkoncentration i partiet, säger hon.

Hon menar att avståndet mellan toppolitikerna och medlemmarna i det egna partiet, liksom till medborgarna, ökat. Det anser hon har påverkat öppenheten och minskat möjligheten för andra att vara delaktiga i beslutsfattandet.

– Som förtroendevald tycker jag att man måste vara ödmjuk inför sitt uppdrag. Då finns det inget utrymme för att vara arrogant eller inte lyssna, säger hon.

Ett sådant ärende där hon upplever att politikerna inte lyssnat är nedläggningen av skolan i Godegård. Den anser hon borde hanterats annorlunda, bland annat genom att låta fullmäktige fälla avgörandet.

– Man skulle behöva ha haft en större förståelse för att det här är oerhört svårt för en bygd. Det borde inte ha gått så fort. Jag tycker inte att man som parti har råd att inte lyssna på de som berörs, säger hon.

Sira Jokinen Lisse blir nu politisk vilde, en situation som kan röra om i fullmäktige. I vanliga fall har S, V och MP inga problem att få igenom sina beslut, men i exempelvis köpet av Piraternas anläggning krävdes ordförandes utslagsröst för att få igenom beslutet.

– Jag vill sitta kvar i fullmäktige, men inte i partiet för att jag vill ta ställning. Kanske kan det bli en förändring om någon vågar säga stopp och ifrågasätta vart vi är på väg. Man får inte till en förändring om man bara går ur partiet, säger hon.

Kan du inte förändra inifrån?

– Inte som det är nu. Det krävs något dramatiskt för att öppna upp för samtal, säger Sira Jokinen Lisse.

Istället beskriver hon en bild av ett parti där man i dagsläget inte vill släppa fram kritiska frågor eller oliktänkande.

– Det är ett fåtal som sitter på makten och de har blivit fartblinda. Om du ifrågasätter är du inte en tillgång utan bara besvärlig. Det är olika högt till tak inom olika partier och här är det just nu väldigt lågt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om