2005 begärde kommunen att dåvarande landstinget och Östgötatrafiken skulle hjälpa kommunen att samordna färdtjänsten och skolskjutsarna. Tanken var bland annat bättre utnyttjade fordon och förbättrad ekonomi. Men det blev inte som kommunen tänkt sig.
– Jag upplever att de då inte blev någon effektivisering, så nu hoppas jag att det här verkligen blir av, säger Kjell Fransson (L).
Det som hänt nu och som gör honom hoppfull är ett nytecknat avtal mellan region Östergötland och kommunen. Där har kommunen tryckt på just samordning av allmän kollektivtrafik, färdtjänst och skolskjuts.
– Det måste till en bättre dialog mellan verksamheterna och det tror jag att det kan bli nu. Nu tvingas man hitta gemensamma lösningar, säger kommunalråd Camilla Egberth (S).
Och politikerna i kommunstyrelsen ser flera vinster med avtalet.
– Det blir mer kostnadseffektivt när man kan samåka och samordna. Dessutom blir det bättre för miljön, säger Kjell Fransson.
Mats Demerlöv är ansvarig tjänsteman på kommunen och han förklarar att ökad samordning kan innebära att skolskjuts respektive färdtjänst samordnas med de vanliga bussarna i större utsträckning.
– Det kan exempelvis handla om att låta skolelever åka med den vanliga kollektivtrafiken, säger han.
Men någon förbättring för gymnasieeleverna på landsbygden som har svårt att komma till skolan innebär inte avtalet.
– Nej, det är en separat fråga, säger Mats Demerlöv.