Så gick det med löftena om LiM

Efter mycket hård kritik mot akuten på LiM lovade politikerna storsatsningar på sjukhuset. Men vad blev det av löftena? Vissa väntar än på att uppfyllas, men i ett hänseende kan verksamheten i Motala komma att utökas.

Efter kritiken 2014 lovades utökningar på LiM.

Efter kritiken 2014 lovades utökningar på LiM.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-06-20 07:30

I slutet av 2013 kom Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, med vass kritik mot akuten vid Motala lasarett. Man varnade för att patienter kunde komma till skada på grund av dålig kontinuitet på grund av mycket hyrläkare och bristande kommunikation med andra vårdinstanser. Efter beskedet tillsatte dåvarande landstinget en utredning och dåvande politiska styret lovade stora förbättringar. Även den nya regionsmajoriteten har flera gånger påtalat vikten av ett levande LiM.

Nu har tjänstemännen gjort en utvärdering av de satsningar som lovades 2014. På listan fanns då bland annat utökad kirurgi, satsningar på akuten, slutenvårdsrehabilitering och utbyggd geriatrik.

– Initialt handlade det om att få verksamheten att fungera bra och det har man lyckats med, säger vårddirektör Martin Magnusson.

När det gäller akuten fanns beslut om att öka antalet akutläkare, men sedan Socialstyrelsen ändrat sina regler och kräver mer utbildning hos akutläkarna har det blivit svårare.

– Det finns akutläkare i Motala, men vi hade tänkt att utbilda fler på plats. Det har visat sig svårt för reglerna säger nu att de behöver få sin utbildning på större sjukhus än Motala, säger Martin Magnusson och tillägger att det därför kommer att ta längre tid att genomföra satsningen.

Vad gäller kirurgin har man fortfarande många hyrläkare inne, något som egentligen strider mot regionens eget regelverk om hyrläkarstopp.

– Motala har fått dispens där och det är bättre nu för man har samma hyrläkare som återkommer och som nu är en del i systemet, säger Martin Magnusson.

Det fanns också ett löfte om att framtidens LiM skulle ha en utökad kirurgi. Det har ännu inte blivit verklighet och regionrådet Mats Johansson (S) vill inte kommentera frågan alls i dagsläget med hänvisning till att man ska upphandla delas av sjukhuset igen. Men Martin Magnusson pekar på en öppning.

– Jag räknar med att det kommer mer planerad kirurgi till Motala. Vi har i dag avtal med en privat aktör i Linköping, men när det avtalet går ut nästa sommar är min bild att US inte kan ta hand om alla de operationerna utan att Motala då behövs, säger han.

Satsningen på äldre och geriatrik förändrades dock. Motala har varit en föregångare med sitt ALMA-team som hjälper äldre hemma, men någon särskild Motalasatsning ser det inte ut att bli. Också diskussionen om slutenvårdsrehabilitering riskerar att utebli.

– Där tittar man på Finspång istället, men man tittar också på hur stora behoven egentligen. Det handlar om relativt få platser i Finspång och jag kan tänka mig att det blir en samverkan med Motala framöver, säger Martin Magnusson.

2014 talades också om att LiM kunde vara ett sjukhus att testa nya lösningar på. Den idén lever än och Martin Magnusson menar att man skulle kunna ha en ökad forskningsprofil i Motala.

– Det är inte bara universitetssjukhus som man kan jobba akademiskt på, säger han.

Samtidigt menar Martin Magnusson att lasarettet i Motala också står inför stora utmaningar. Problemet att hitta personal har varit särskilt tydligt här.

– Motala är en väldigt viktig del av regionens sjukvård. Men det sätter käppar i hjulen att man istället behövt minska antalet vårdplatser kraftigt i Motala, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om