Linköpings tingsrätt tog beslutet om konkurs på onsdagsförmiddagen gällande både moderbolaget Motala Verkstad Group AB och AB Motala Verkstad. Koncern-vd Marcus Sandling bekräftar konkursen och svarar via mejl.
"MVG har haft engagerade ägare och finansiärer som bidragit med mycket resurser under åren. Bolaget har under den tiden utvecklats, men tyvärr har kassaflödena inte utvecklats tillräckligt väl för att bolaget skall orka med amorteringar på den skatteskuld som uppkom under pandemin", skriver han och hänvisar i övrigt till konkursförvaltaren.
Motala Verkstad är ett av Sveriges äldsta industriföretag. Det grundades 1822 av Baltzar von Platen. Själva bolaget registrerades på 1930-talet.
– Det känns extra ansvarstyngt att få en sådan klenod och vi hoppas självklart att vi ska hitta möjligheter. Vi vet att det finns efterfrågan på deras produkter, säger konkursförvaltare Robert Asplund, på Advokatfirman Lindahl KB.
Sammanlagt rör konkursen, för samtliga bolag i koncernen, cirka 150 anställda varav ett 40-tal i Motala. Under onsdagen var Asplund i Motala för att bland annat möta personalen där.
– I Motala har moderbolaget haft centrala funktioner med 5-7 anställda och till det drygt 30 i produktionen genom AB Motala Verkstad. De hade fått information på förmiddagen och vi har haft ytterligare information under eftermiddagen.
Hur var stämningen på plats?
– Det är oro, och samtidigt är man rätt trygg i att de produkter och den produktion som de har är efterfrågad. Det var inga upprörda känslor men det är klart att det alltid är en osäkerhet i det korta perspektivet. Och det tar lite tid innan det sjunker in.
Enligt Asplund har koncernen jobbat hårt för att få ekonomin i balans men inte lyckats.
– De gick igenom en rekonstruktion 2020 och har dragits med ekonomiska problem en längre tid. Jag har inte hunnit sätta mig in i allt men vi ser att de jobbat hårt och att siffrorna har påverkats positivt. Men det var för sent. Nu fanns inte viljan hos ägaren att fortsätta tillskjuta mer pengar och då togs beslutet om konkurs.
Produkterna är efterfrågade men ändå klarar de inte ekonomin. Hur förklaras det?
– Till bilden, vilket är intressant, hör att det finns stora skatteanstånd som kommer från de stödåtgärder som var en del av coronapaketen. Där var staten generös med anstånd under lång period. Men för Motala Verkstad Group var det i storleksordningen 50 miljoner på hela koncernen och det har varit en ryggsäck som de inte klarat. Det är min snabba analys.
Innebär det att det stöd som staten gav nu är det som stjälper?
– Ja, så ser det ut. Vi har börjat se det på fler håll. Det är enorma skatteskulder som finns, säger Asplund.
Vad händer närmast?
– Vår uppgift är att titta på hur vi kan driva verksamheten i de olika bolagen, i koncernen, för att hålla verksamheten i drift. Det kommer ta ett par dagar innan vi kan avgöra om vi kan göra det, men det är vad som sker närmast, säger han och tillägger att förhoppningen är att hitta köpare till de olika bolagen.
– Vi ska också ta hand om de anställda, det är viktigt. Och vi är drygt tio personer som jobbar med den här konkursen.
Asplund tillägger också att även om konkurs inte är något man önskar så kan det leda till något positivt.
– Det kan vara ett steg till en nystart. Speciellt när jag ser den här positiva trenden som de haft. Och skatteskulden försvinner i och med konkursen.
Ser du det som att konkursen är möjligheten att få liv i bolagen igen?
– Förhoppningsvis.
Motala Verkstad Group AB har, utöver AB Motala Verkstad, ytterligare åtta underbolag.