Motala växer så det knakar. I flera år har bildningsförvaltningen och stadsbyggnadsenheten jobbat med att leta upp tomter för etableringen av nya förskolor. Och behovet ser inte ut att minska.
– Prognosen säger att vi de närmaste fem åren behöver 11–14 nya avdelningar i tätorten för att klara de förväntade köerna. Det finns ingen luft i systemet i dag utan vi måste hela tiden jobba med tillfälliga lösningar, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).
Samtidigt menar han att kommunen behöver bli bättre på planering och beslut kring var förskolorna ska placeras.
– Vi måste titta mer på hur vi ska bygga framöver så att vi också bygger rätt. Vi måste tänka så att vi bygger på rätt ställen så att det blir nära för familjerna, men också att bygga lokaler som är mer anpassningsbara exempelvis att skolan och förskolan kan turas om att utnyttja lokalerna utifrån hur behoven ser ut, säger han.
Förutom att det föds fler barn och att inflyttningen till Motala ökat så finns det andra behov när det gäller förskolebyggnader. Ett antal av de byggnader som man har i dag är nämligen i behov av renovering. Flera enheter har redan renoverats och Agneshögs förskola dömdes ut helt och fick rivas. Men behoven finns också på andra håll, bland annat i Borensberg.
– Läget är tufft och därför är det viktigt att vi sänder tydliga signaler till samhällsbyggnaden om behoven som finns. Men man behöver också titta framåt och se till att det finns möjligheter för förskolor när vi bygger nya bostadsområden, säger Nicklas Rudberg.
Det har också talats om att minska barngrupperna i förskolan. Hur ska ni klara det när ni inte saknar tillräckligt med avdelningar i dag?
– Ska man göra det så behöver vi också mer lokaler. Därför jobbar vi just nu med andra lösningar som andra gruppsammansättningar och ökad personaltäthet. Skulle vi minska ett barn per avdelning i dag så skulle vi behöva fem, sex avdelningar till, säger Nicklas Rudberg.
Men även om man lyckas bygga 11–14 nya avdelningar så finns risken att det inte är tillräckligt. Om kommunens utvecklingsplan håller så kommer man framöver att ha ett fortsatt behov av ytterligare nybyggen.
– Här har vi inte tagit höjd för prognosen om att Motala kommer att ha 48 000 invånare år 2030, säger Nicklas Rudberg.
Det är inte heller bara i tätorten som behoven av förskoleplatser ökat. Nicklas Rudberg konstaterar att man också ser ökade behov i vissa ytterområden.