I depåerna serveras sportdryck, saft, blåbärssoppa, bullar, kaffe och östgötsk saltgurka. I Jönköping kan de som startat tidig kväll avnjuta köttbullar med potatismos och de som cyklar in under morgonen en frukost bestående av havregrynsgröt och äppelmos. Nästa varma måltid går att avnjuta i Hjo. Där väntar hela två ton lasagne. Bakom de varma måltiderna står Jönköpingsbaserade FC-Gruppen samt VättHjo från just Hjo.
Totalt under cykelveckan serveras 170 000 bullar, 10 ton bananer, 3 ton saltgurka, 20 000 liter sportdryck och 100 000 koppar kaffe. Men trots mängderna slängs det inte mycket mat. Det som blir över skänks bort till diverse organisationer efter loppet, bland annat Stadsmissionen. Allt för att minimera matsvinnet.
– Vi försöker vara så nära verkligheten vi bara kan. Hur har statistiken sett ut föregående år? Hur många går in i depåerna? Utifrån det gör vi en prognos över hur mycket som behövs och lägger på lite extra. Ofta träffar vi hyfsat rätt, säger Vätternrundans VD Oskar Sundblad.
Hur lång tid tar det egentligen att brygga 100 000 koppar kaffe?
– Cirka 28,5 timmar. Kaffemaskinerna går i ett, från första person in i depåerna till sista person lämnar målområdet. Det går åt en heltidstjänst i depåerna enbart för att koka kaffe, säger Oskar Sundblad med ett skratt.
Vi har fått höra att banan och saltgurka är en god kombination. Vad tror du om det?
– Det låter underbart! Jag är en sån som tycker det är gott att doppa pommes frites i mjukglass, så det kanske är gott det där med.