Så ska Medevi Brunn renoveras

Det har tagit tid, men nu finns det en tioårsplan för hur Medevi Brunn ska restaureras."Det finns en samsyn i styrelsen och vi har fokus på rätt saker", säger vd Åsa Ahlin.

"Det har varit en jätteresa, supertufft och superroligt", säger Åsa Ahlin om sitt första år som vd på Medevi Brunn.

"Det har varit en jätteresa, supertufft och superroligt", säger Åsa Ahlin om sitt första år som vd på Medevi Brunn.

Foto: Rita Furbring

Motala2016-12-11 09:00

Åsa tillträdde sin tjänst i november i fjol. Hon berättar att styrelsen som jobbar för två bolag, fastighetsdelen samt hotelldelen i Medevi brunn, året innan kom till ett vägval där de insåg att de måste bestämma sig om brunnens framtid. Tack vare flera nya krafter som tillkom i styrelsen och med hjälp av en konsult som gjorde en genomlysning av verksamheten togs ett beslut att satsa.

– Styrelsen såg en "actionplan", att man måste satsa på verksamheten, både fastigheterna och den kommersiella driften. Det går det inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. I dag har vi röda siffror och de kommer att bli fler när vi satsar, men det ska i slutändan generera i svarta siffror, säger Åsa.

Sitt eget första år som vd beskriver hon:

– Det har varit en jätteresa, supertufft och superroligt. Men nu har vi en konkret plan som är underbyggd och en bra dialog med länsstyrelsen och två konsulter.

På bara ett år har antalet anställda på Medevi Brunn ökat från två till sju, något som vittnar om att det finns en vilja att utvecklas. För ett par veckor sedan anställdes en säljare som ska jobba med marknadsföringen av brunnen och sälja in allt från bröllop till konferenser, gruppresor och lägerverksamhet. Genom en nyanställd kökschef är man också övertygad, efter årets säsong, att ett besök i Medevi ska lämna ett gott kulinariskt avtryck, enligt Åsa.

Förutom pengar som verksamheten själva går in med i sin tioårsrenovering, genom sina aktieägare, hoppas de också på att få medel från länsstyrelsen i form av så kallad antikvarisk överkostnad. Redan nu har renovering i mindre skala påbörjats, bland annat av Stora matsalens entré. Nu närmast följer entrén och toaletterna i Societetsbyggningen där en av toaletterna ska byggas ut för att kunna underlätta för gäster med funktionshinder.

Inom en treårsperiod räknar Åsa med att 16 av drygt 30 byggnader på området ska ha renoverats exteriört. Då handlar det om fasader, snickerier, fönster och verandor. Även restaurangens kök ska få nya väggar och golv, samt ny ventilation. Gammal el på anläggningen ska också dras om.

– Det känns fantastiskt att vi är på gång och folk är intresserade att se att det händer något. Det har pratats och pratats genom åren och nu händer det.

Åsa vill också gärna se ett samarbete med olika aktörer som kan tillföra service på brunnen. Det kan vara allt från utställare med egen tillverkning på plats till arrangörer inom exempelvis friskvård. En boule- och krocketbana samt en badtunna är andra konkreta idéer hon hoppas kunna ställa i ordning inom kort.

– Men det kommer inte att bli något High Chaparral eller Gröna lund här, vi vill fortfarande värna om brunnsmiljön, poängterar Åsa.

Hur vill du se Medevi Brunn om tio år?

– Jag vill se en fullbelagd anläggning och en parkmiljö som är tipptopp.

Medevi Brunn

Ägs till 58 procent av Stiftelsen Medevi Brunns framtid och till 42 procent av privata aktieägare.

Verksamheten består av två delar, ett fastighetsbolag samt ett hotellbolag, driftsdel, där Åsa Ahlin är vd.

Andra medaktörer på anläggningen är Möbelstiftelsen, Intresseföreningen Medevi Brunn samt Brunnsorkestern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om