Så ska Vättern fyllas på med vatten

Göta Kanalbolag har ingått ett avtal med Vänersamarbetet i Västergötland om att under våren få transportera vatten från Vänern till Vättern. Målet är att försöka råda bot på den mest akuta vattenkrisen.

Transporten av de stora vattencisternerna har varit det största orosmomentenet enligt Göta Kanalbolags vd Roger Altsäter.

Transporten av de stora vattencisternerna har varit det största orosmomentenet enligt Göta Kanalbolags vd Roger Altsäter.

Foto: Rita Furbring

Motala2017-04-01 08:00

Vänersamarbetet – ett hav av möjligheter – är en ekonomisk förening med alla 13 kommuner som medlemmar och stöd från Region Värmland och Västra Götaland. De inleder nu ett nytt, revolutionerande samarbete med Motala.

I veckan sade Göta Kanalbolags vd Roger Altsäter att han kände oro inför sommarsäsongen där det finns risk att passagerarbåtarna inte kommer igenom slussarna när grundvattnet sjunker i länet.

"Det finns risk att några av de mera djupgående passagerarbåtarna inte kan gå hela vägen genom kanalen, men det gäller inte fritidsbåtarna."

Det som nu har kommit till tidningens kännedom är det sedan länge planerade samarbetet med Västergötland, om att få transportera vatten från Vänern till Vättern. Vattenbristen är där inte lika påtaglig. Hur detta ska gå till har varit den största frågan hittills, men nu verkar parterna ha hittat en fungerande lösning. Så kallade vänercisterner, med plats för 80 000 kubik vatten, kommer att transporteras till Motala med båt under april månad. Successivt kommer därefter Vättern att fyllas på från södra stranden. Det handlar om en omfattande insats som inte tidigare genomförts, men initiativtagarna hoppas och tror att den kan rädda sommarsäsongen för båtturismen.

– Vi har fört diskussioner till och från med Göta Kanalbolag under det gångna året men har inte kunnat gå ut med någon information då projekteringen med utrustning och transport tagit tid, säger Marina Djup på Vänersamarbetet.

Göta Kanalbolags vd Roger Altsäter gläds åt att satsningen äntligen är i hamn.

– Jag är jätteglad över att vi har hittat en lösning, det känns innovativt och klokt, säger han.

Huruvida det kan bli en långsiktig lösning vågar han inte svara på. Först och främst måste insatsen genomföras och utvärderas.

Är du spänd över utgången?

– Lite nervös, för det här är ett nytt koncept med en ansenlig mängd vatten som ska transporteras hit, säger Roger Altsäter.

FOTNOT: Artikeln är ett första april-skämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om