– Vi såg röken från bilen och trodde att någon eldade, förklarar Kornelia.
– Jag cyklade ner till dungen och tittade, och skrek "Det brinner!", berättar Oliver Westerdahl, 12 år.
Den erfarna scoutledaren Malin Johansson visste att det inte fanns någon grillplats i dungen, så tillsammans med barnen gick hon ner för att se vad som pågick. Väl på plats såg de att det brann bland gräs och löv. De agerade direkt och började tillsammans kväva elden genom att stampa på den.
Malin konstaterar att de inte behövde ringa brandkåren eftersom de snabbt kunde få situationen under kontroll.
– Det kom ett par grannar som hade med sig räfsa och spade och hjälpte oss att släcka, säger hon.
På marken syns nu ett område på cirka fem kvadratmeter med stampad jord – platsen där det har brunnit.
Vet ni vad som startade elden?
– Vi såg att det låg en burk med deospray slängd på marken. Förmodligen har någon lekt och tänt på gasen med tändstickor, blivit rädd och sprungit därifrån när elden tog fart, säger Malin.
Hedda berättar att hon blev lite rädd när hon först såg att det brann i gräset.
– Vi försöker lära barnen att inte vara rädda för elden, men att de ska ha respekt för den. Alla var jättemodiga som hjälpte till att släcka, säger Malin.
Vad tycker ni om att någon har lekt med eld här i dungen?
– Det är onödigt, säger Kornelia och tittar ner mot marken där det har brunnit.
– Man ska bara elda där man har kontroll och där man kan släcka elden, säger Hedda beslutsamt.
Malin instämmer och förklarar att det hade kunnat gå mycket värre om branden varit på natten.
– Då hade det kunnat få allvarliga konsekvenser.
Hur jobbar ni med att lära ut säker eldning inom scouterna?
– Vi lär barnen hur man tänder en eld och hur man håller den under kontroll. Vi går igenom vad en eld behöver för att fungera och vad man gör om det börjar brinna, säger Malin, som varit medlem i scouterna i 45 år – varav 30 år som scoutledare.
Vi går tillbaka från dungen i kvällssolens sken mot Skolgårda skolas innergård. Där ska scouterna tända en eld på grillplatsen för att grilla kvällens gofika: Banan med smält choklad, toppat med påskiga skumkaniner.
– Vi har alltid med vatten, ruskor och brandfilt när vi ska elda, det rekommenderar jag att ta med ut, säger Malin.
Samtidigt börjar Hedda lugnt och rutinerat tända elden.
En sak är säker – ikväll är läget under kontroll.