Skabb bekräftat på äldreboende i Motala

På ett av Motala kommuns äldreboende utreder man just nu ett misstänkt skabbutbrott. Det finns ett bekräftat fall hos personalen, och ett misstänkt fall hos boende.

Solbackens äldreboende i Motala har ett bekräftat fall av skabb bland personalen och flera misstänkt smittade.

Solbackens äldreboende i Motala har ett bekräftat fall av skabb bland personalen och flera misstänkt smittade.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2025-01-28 15:29

Det är Solbackens äldreboende som är drabbat. I mitten av december upptäckte man misstänkt skabbsmitta på boendet. När vi når verksamhetschefen Vardo Aldemir väljer hon att svara på frågorna via mejl.

"Läkare har inte bekräftat något fall bland de boende, men det finns en misstanke om skabb på en del av en enhet på äldreboendet. Vi vet att smittan kom utifrån. Av hänsyn till enskilda kommenterar vi det inte mer än så", skriver hon.

undefined
Vardo Aldemir, är verksamhetschef för särskilt boende i Motala Kommun.

Just nu utreds en av de boende för skabb, och man har tidigare haft tre andra misstänkta fall bland de boende, som nu inte längre är aktuella.

"Misstänkta fall har behandlats med receptfritt läkemedel. För att förhindra smittrisk har personal använt långärmat förkläde och handskar i väntan på provsvar. Rum, där boende med misstänkt smitta bor, har sanerats".

Finns det personal som är drabbade?

"Det finns misstänkta fall i en del av personalgruppen på enheten och ett bekräftat fall" skriver Vardo Aldemir.

Personalen som har konstaterad skabb, behandlas den? Är den tillbaka på jobbet?

"Medarbetaren är behandlad och tillbaka på jobbet. Det är endast under de 24 timmar man behandlas som man inte ska arbeta".

Ni upptäckte det i mitten av december, men finns misstänkt smitta kvar både bland personal och de boende? 

"Nej, inte bland personal. Samtidigt är inkubationstiden två till tio veckor. I ett fall rörande en boende pågår utredning".

Verksamhetschefen skriver även att eftersom man inte har några bekräftade fall bland de boende så fortsätter verksamheten som vanligt. Man följer riktlinjerna för god hygien och Region Östergötlands hygienrekommendationer.

Artikeln kan komma att uppdateras.

undefined
Anhöriga får besöka boendet som vanligt, även om det finns en person som utreds för skabbsmitta.
Skabb

Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. De vanligaste symtomen är klåda, utslag och i vissa fall håravfall.

De flesta som får skabb har tio till femton skabbdjur i huden. Skabbdjuren är 0,3 till 0,4 millimeter och är svåra att se.

Skabb kan smitta genom att till exempel hålla någon i handen eller att sova i samma säng. Det kan också smitta när man sitter tätt tillsammans med någon hud mot hud. Skabb kan överleva i upp till två dygn utanför kroppen, men de försvagas ganska snabbt så det är ovanligt med smitta via kläder och handdukar.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!