Både Motala och Vadstena kommuner vittnar om omfattande skadegörelse, främst på skolbyggnader, under sommaren. Det är även polisens uppfattning.
– Generellt kan man säga att skadegörelsen brukar öka på sommaren och det hör förmodligen ihop med ledighet och semester. Ungdomar tillåts till exempel att vara ute senare på kvällarna, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.
Hon fortsätter:
– När skolorna börjar och semestrarna är slut brukar det lugna ned sig.
Skadegörelse är dock ett svårt brott att förebygga från polisens sida.
– Vi försöker vara synliga men har inte möjlighet att vara överallt hela tiden. Då är det viktigare att se vad man kan göra för att minska risken på de utsatta platserna, med hjälp av lampor, larm och rondering med väktare.
Motala kommun menar att det saknas resurser inom polisen att agera när väktare har tagit misstänkta på bar gärning. Vad säger du om det?
– Så kan det vara i vissa fall. Sommaren är extra hård prioriteringsmässigt och vi är färre poliser i yttre tjänst. Samtidigt som den här typen av brottslighet har en benägenhet att öka.
Hon har förståelse för att kommunens personal blir frustrerad när polisen inte kan komma inom rimlig tid.
– Väktaren kan ju inte stå med den här ungdomen hur länge som helst utan måste släppa honom eller henne. Då kan man åtminstone ta ID på personen så får vi utreda det senare, säger Åsa Willsund.