Skolavslutning i kyrkan är okej

Flera skolor i Motala och Vadstena firar traditionsenlig avslutning i närbelägna kyrkor i dagarna som kommer. Men är det okej att hålla skolavslutningar i kyrkan?

Skolkören och alla andra elever på Västerlösa skola klämmer i med "Vi har pluggat färdigt".

Skolkören och alla andra elever på Västerlösa skola klämmer i med "Vi har pluggat färdigt".

Foto: Mikael Svensson

Motala2013-06-11 07:00

Varje år så här dags, och även till jul, blommar debatten om skolavslutning i kyrkan ut på många platser i Sverige. Riksdagen har bestämt att det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen, eleverna ska inte behöva utsättas för religiös påverkan vilket gäller även vid skolavslutningar.

I Motala- och Vadstenaområdet finns det ingen känd debatt om avslutningar i kyrkan.

– Vi lever i ett mångkulturellt samhälle, men vad jag vet har ingen av våra rektorer fått in synpunkter från föräldrar. Många av våra skolor har vardagliga samarbeten med kyrkorna, säger Lotta Gemfors, verksamhetschef förskolor och grundskolor.

Södra skolans tradition att hålla såväl julavslutning som sommarexamen i kyrkan är lång.

– Det här är mitt tolfte år på skolan och jag har aldrig hört en enda negativ reaktion, tvärtom är det många som lovordar och tycker att det är en trevlig tradition, säger Birgitta Wessman, rektor från förskoleklass till årskurs sex.

Beslut i riksdagen

Riksdagen har bestämt att den obligatoriska verksamheten i de kommunala skolorna ska vara icke-konfessionell, det vill säga inte bekänna sig till någon tro.

Det finns fristående skolor och förskolor som har en konfessionell inriktning med motiv som kan härledas från Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Det går enligt skollagen bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och samvaro. Religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse får inte förekomma.

Att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer” går bra eftersom den psalmen sedan länge är starkt förknippad med skolavslutningar.

Om skolan planerar att avslutning i kyrkan ska rektorn försäkra sig om att det inte kommer finnas religiösa inslag vid ceremonin. Om kyrkan upplever att skollagens krav inte går att förena med kyrkans uppdrag, får skolan arrangera avslutningen på annat sätt.

I januari i år tillsattes en utredning vid utbildningsdepartementet som ska utreda eventuella ändringar i skollagen gällande lokaler och inslag vid avslutningar och andra högtider vilket kan innebära en lagtext som är tydligare att tolka än dagens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om