Ämnet var industrialismen och uppdraget att skriva i dagboksform om människor eller händelser under den tiden. Hanna Fogelberg, åttondeklassare på Mariebergsskolan, valde emigrationen från Sverige till Nordamerika. Pappa hade berättat att det fanns släktingar på andra sidan Atlanten men informationen var knapphändig.
– Så jag ringde farmor som skickade en tidningsartikel om en släktträff i Småland där några släktingar från Minnesota hade varit med.
Artikeln var från 1970-talet, men vissa namn kunde hon jobba vidare med. Det behövdes ingen djupdykning i dammiga arkiv, bara några googlingar och sökningar på Facebook. På en eftermiddag lyckades hon spåra och få kontakt med sin gammelmormors kusinbarn i USA, som visste mer om släktens historia.
– Det var fyra syskon från Småland som gav sig av i början av 1900-talet. De var bönder och verkar ha fått ett bättre liv genom att emigrera. I dag finns släkten i Minnesota, Iowa och Oregon, säger Hanna.
Adam Franzén, lärare i historia, tycker att hon löste skoluppgiften på ett bra sätt.
– Historia är en oas av erfarenhet men många unga elever tycker kanske inte att den påverkar dem. Hanna är ett lysande exempel på hur historia kan bli verkligt och berika våra liv, säger han.
Hanna har fått upp intresset för släktforskning och vill gärna fortsätta, kanske på mammas sida. Även där finns svenska utvandrare – och en riktig skandal.
– Morfars farfar gjorde sin piga gravid och fick fly till USA, säger Hanna.