Den senaste ekonomiska prognosen för socialnämnden pekar mot ett nytt stort underskott. 13,9 miljoner kronor ser man just nu ut att gå back i år, vilket är 1,6 miljoner sämre än den förra prognosen i våras. Detta trots att man fått ett ekonomiskt tillskott på totalt 18,3 miljoner kronor i år.
En av åtgärderna som socialnämnden vidtagit handlar om ett nytt arbetssätt i hemtjänsten något som man hoppas ska ge tio miljoner i besparingar årligen framöver. Den effekten får man dock inte i år. Vid sitt möte i juni tog nämnden beslut om en rad sparåtgärder för totalt tolv miljoner kronor, men det räcker ändå inte. Därför har man nu tagit beslut om ytterligare besparingar på totalt nästan 7,5 miljoner kronor. Där ingår bland annat punkten ”Generell effektivisering/ransonering” för samtliga verksamheter. Totalt handlar det om över 2,2 miljoner som man hoppas att verksamheterna ska hitta.
– Verksamhetscheferna har fått det i uppdrag. I vissa fall finns redan tankar om vad man ska göra och där finns möjligheter, för andra blir det kanske svårare, säger tf socialdirektör Cecilia Larsson.
Som exempel säger hon att man kan se över om det inte går att inte tillsätta vakanta tjänster eller att begränsa verksamheten där så är möjligt.
– Det finns nästan ingen kommun i dag som inte brottas med underskott i socialnämnden. Det här är inget som är unikt för oss, men man måste hitta nya sätt att jobba på, säger nämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).
Det handlar om generella besparingar, om restriktivitet vid inköp, om minskad kompetensutveckling. Börjar ni bli desperata?
– Nej. Tittar man på hemtjänsten till exempel så är en vändning på gång där. Desperation är ingen lösning, säger Anne-Lie Liljedahl och fortsätter:
– Men genom att göra de här åtgärderna signalerar vi ändå till verksamheterna att vi är tydliga med att man ska vara restriktiva.
Hon menar också att socialnämnden behöver flagga hos kommunfullmäktige inför den kommande budgeten att man kan behöva en utökning av de medel man får.