Strax innan klockan tio samlas barn och vuxna från Råssnässkolan och Mariebergsskolan för att få en skymt av den grävskopa som symboliskt ska utföra det första "spadtaget". Efter att representanter från kommunen hållit ett kort anförande får eleven Arin Aziz, tio år, äran att styra skopan från förarhytten. Därefter får ytterligare två elever, en flicka från Mariebergsskolan samt en pojke från grundsärskolan chansen att göra samma sak.
– Det var roligt och spännande, strålar Arin när han klivit ner från fordonet.
– Alla kommer säga, coolt och fråga hur det kändes, fortsätter han med uppmärksamhet från publiken runt omkring honom.
Ännu dröjer det till hösten 2018 innan den integrerade skolan, med till att börja med cirka 550 elever, kan tas i bruk. Men nu känns processen betydligt mer nära för alla inblandade efter tio års planering.
– Vi har länge väntat på att få komma under samma tak, säger Råssnässkolans rektor Ilona Lokka. Det blir hon tillsammans med ytterligare tre rektorer som ska styra den nya skutan. En av dem är grundsärskolans rektor Lena Kallentoft Petersson som Ilona redan känner tack vare att träningsskolan också har sin verksamhet på Råssnäs. Lena i sin tur är bekant med SanjaSevic som senast arbetade på Södra där grundsärskolan bedrivs i dag. När den nya enheten på väster blir klar flyttas hela grundsärskolan dit något som Lena Kallentoft Peterson ser fram emot.
– Vi kommer att kunna se alla elevers behov och vara mer flexibla i vår individualisering. Det här ska bli en skola där alla får plats efter sina förutsättningar, säger hon.
Fastighetsenhetens projektansvarige Fredrik Eklöf visade under onsdagen även upp skisser på den nya inne- och utemiljön. Den planerade tillbyggnaden, närmast Mariebergsgatan, kommer bland annat att innehålla lokaler för F-3 samt fritids. Här kommer även träningsskolan att husera och det planeras för café, kök- och matsal, elevhälsa, expedition samt bibliotek.
Något som både han och tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson framhåller är att man i planerna för projektet både har försökt att ta tillvara värdet i den gamla fastigheten samtidigt som man, när det gäller tillbyggnaden, jobbat med ett medvetet miljötänk.
– Vi har i dag bättre kontroll på våra byggmaterial och kommer att ha en lägre energiförbrukning med solpaneler på taket, säger Agneta Niklasson.
Vad skolan ska heta är däremot inte klart ännu. Här ska alla inblandade barn få säga sitt, utifrån vissa kriterier. I dag har flera skolor i kommunen namn efter vädersträck eller efter området de ligger i och på gymnasienivå har man inspirerats av personer som betytt mycket för kommunen. Utifrån dessa tänk kommer de berörda skolorna att få lämna ett förslag vardera. Senast i maj ska bildningsnämnden ha enats om ett vinnande namn.
– Det är jätteviktigt att eleverna får vara med i processen demokratiskt sett och det känns toppenbra, säger rektor Ilona Lokka.