Storvarsel på kommunens HVB-hem

Färre ensamkommande gör att kommunen kraftigt måste minska sina boendeplatser. Det innebär också stora personalförändringar – nu varslar 18 av 30 anställda om uppsägning.

Foto: Jessica Gow/TT

Motala2018-03-07 11:59

Under flyktingkrisen gjorde Motala kommun stora insatser för att ta emot ensamkommande flyktingbarn och byggde kraftigt ut sin verksamhet. Nu har antalet ensamkommande som söker sig till Sverige kraftigt minskat och antalet ungdomar som hänvisas till Motala har sjunkit rejält. Under 2018 räknar kommunen med att det rör sig om cirka fem ungdomar. En annan faktor som påverkat kommunen är nya regler om att ungdomar som fyller 18 år är Migrationsverkets ansvar vilket gjort att antalet ensamkommande som kommunen har ansvar för minskat.

Detta har fått till följd att kommunen nu planerar omfattande förändringar av sina hvb-hem och stödboenden för ensamkommande. Därför varslas 18 av 30 anställda inom verksamheterna om uppsägning.

– Det är ett omfattande varsel, ja. Samtidigt har personalen vetat att det här var på gång. De har sett hur antalet ungdomar minskat och att det inte kommer särskilt många nyanlända längre, säger enhetschef Camilla Fagerlöf.

Hur ungdomarna reagerat på beskedet kan hon inte uttala sig om.

– Jag har inte den informationen, säger hon.

Redan i mitten av mars kommer ett av boendena, Vättern som ligger vid Ekenäs, att halvera sin verksamhet och stänga en av de paviljonger som man använt. Den andra delen av boendet ska enligt planeringen att stängas under hösten och därmed avvecklas helt. Vad som händer med lokalerna som kommunen hyrt är i dagsläget oklart.

Även stödboendet i Charlottenborg kommer att förändras. Där fanns från början plats för 28 ungdomar med möjlighet att utöka ytterligare, men i dag bor där enbart 15 personer. Därför planeras personalneddragningar även där. Boendet på Östermalmsgatan kommer inte att beröras i nuläget.

– Vi har lediga platser där också, men där ser det inte ut att bli några förändringar just nu, säger Camilla Fagerlöf.

Kan det bli ytterligare varsel framöver?

– Nej. Det här är det som behöver göras utifrån det behov som vi räknat på, säger Camilla Fagerlöf.

Förhandlingar med fackliga organisationer har redan inletts. Om varslet kan lösas utan uppsägningar vet man inte i nuläget.

– Vi behöver titta på turordningslistorna och vilken kompetens som finns bland personalen och sedan matcha det mot lediga tjänster som finns i kommunen i dag, säger Camilla Fagerlöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om