Succédansen för dementa återkommer

För andra året i rad arrangerar Motala kommun dans med levande musik för demenssjuka på Motala Convention Center. I fjol blev det succé, enligt demenssköterska Maria Kling.

Laddar för fest. Demenssköterska Maria Kling är initiativtagare till "Möten med minnen".

Laddar för fest. Demenssköterska Maria Kling är initiativtagare till "Möten med minnen".

Foto: Rita Furbring

Motala2016-05-03 07:30

Motala

– Det var fantastiskt och jag blev jätterörd. Jag såg personer som normalt har svårt att röra sig på sina boenden, men nu kunde de dansa i samband med att rörelseminnet väcktes, säger hon.

Maria Kling har en övergripande roll inom demensvården i Motala, både när det gäller människor som fortfarande bor hemma men också bland dem som bor på olika boenden. I hennes uppgifter ingår att se till så att de nationella riktlinjerna för demensvård efterföljs. Hon undervisar och handleder också personal.

I fjol väcktes idén om att arrangera en dans, "Möten med minnen".

– Jag träffade ett par som sa: "tänk att vi gick och dansade förr, det törs vi inte längre".

"Det var då fasen", tänkte Maria som började spåna på ett bra upplägg.

98 personer slöt upp till dansen som, förutom den aktuella målgruppen, också bestod av personal, vänner och anhöriga från fem kommuner. Att få göra något roligt tillsammans, märkte Maria senare avspeglade sig hos de demenssjuka som var glada en lång tid efter festen, även om alla inte kom ihåg att de varit på just dans.

Även inför tillställningen fanns det pensionärer som levde upp.

– En man berättade att han måste köpa nya dansbyxor, säger Maria och ler.

Under danskvällen höll även baren öppen, vilket gjorde att arrangemanget inte särskiljde sig från andra festligheter på grund av målgruppen. Att kunna få dricka ett glas vin eller ta en drink tillsammans med sin partner eller god vän uppskattades av gästerna.

Ännu finns det mycket skam bakom demenssjukdomar och många människor blir isolerade, förklarar Maria. Att arrangera en dans för likasinnade tror hon därför bara har positiva effekter och det finns en möjlighet att knyta nya kontakter.

– Många människor med demens kan skämmas för sin sjukdom och är oroliga över att göra bort sig. Men det gör inget om det blir lite tokigt.

Den 13 maj är det dags för årets dans och i år underhåller Rivalerna.

Om demens

I Motala kommun fanns under hösten 2015 ca 400 patienter med demensdiagnos. Men enligt Socialstyrelsens nationella utvärderingar är uppskattningen att det borde finnas närmare 800 invånare med demensdiagnos, mörkertalet är stort.

Omkring 129 personer insjuknar årligen i demenssjukdom i Motala.

Antalet sjuka i Sverige beräknas till närmare 160 000. År 2025 väntas 180 000 personer ha demens och år 2050 omkring 240 000, i och med att den äldre befolkningen ökar i antal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om