Svårt läge när pengarna dröjer

Potten till kulturbidragen bantas. Men politikerna har haft svårt att enas om hur fördelningen ska se ut. Att besluten försenats har påverkat föreningarna.

Väntan. Det har blivit sena besked till  kulturföreningarna om årets kommunala bidrag.

Väntan. Det har blivit sena besked till kulturföreningarna om årets kommunala bidrag.

Foto: Per Carlsson

Motala2018-03-20 17:35

Under hösten fick kulturföreningarna som brukligt ansöka om vilket stöd de behövde från kommunen för sina verksamheter under 2018. Men beskedet om de får pengar och hur mycket har dröjt. Först nästa vecka tas frågan upp i bildningsnämnden.

– Att det är försenat beror på att vi har haft diskussioner med politikerna om hur pengarna ska fördelas, säger kulturchef Hannah Gruffman, vilket intygas av Helen Isacsson (S): – Vi hade det uppe i kultur- och fritidsutskottet i januari, men vi var inte nöjda med fördelningen. Därför drog det ut på tiden. Jag kan bara beklaga, säger hon.

Att det i år blivit mer diskussioner än vanligt beror på att det i år finns en mindre pott att fördela. Förra året fick föreningarna dela på ungefär 1,2 miljoner kronor. I år handlar det enligt tjänstemännens förslag om cirka 980 000 kronor. Att summan krympt beror bland annat på att kulturenheten måste hitta finansiering för de sänka avgifterna inom kulturskolan, en fråga som varit politiskt prioriterad men som drivits igenom utan att det funnits någon klar finansiering.

– Det är ju också en satsning på kulturen, men främst barn- och ungdomskulturen, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Enligt Hannah Gruffman brukar beslutet om föreningsbidragen tas i februari, nu blir det istället i mitten av mars.

– Jag förstår om det finns föreningar som är upprörda eller oroliga, men det är på gång nu. Jag har inte fått några signaler om att det här skulle ha påverkat några verksamheter och det hoppas jag verkligen att det inte gjort, säger hon.

Vi har talat med några av de föreningar som sökt bidrag. Hans Enqvist på Motala Teaterförening säger att de inte kunnat vänta in kommunens besked.

– Det är vanskligt att det kommer så sent, men vi har fått jobba på som vi brukar. Vi kan inte sitta och vänta utan vi har fått boka ändå och sedan hoppas vi att vi får de bidrag som vi önskar, säger han.

Åke Lindberg från Motala Jazz och bluesklubb tycker att de numera har ett bra samarbete med kommunen och de har fått indikationer om att de ska få de medel som de har sökt.

– Vi kan ju inte sätta oss med stora skulder så vi var tvungna att skriva och fråga om besked. Nu ser det bra ut, men politikerna ska ju fortfarande säga ja till förslaget, säger han.

Mer upprörd är Leif O Pehrson på Norra Vätterns bild- och formkonstnärer. Han påpekar att de tvingats bryta mot sina stadgar genom att ha årsmöte utan att kunna fastställa föreningens budget.

– Det blir ju stopp i verksamheten. Konstrundan är redan planerad, men höstens aktiviteter kan vi inte planera eftersom vi inte vet hur ekonomin ser ut. Det här gör lite att man tappar sugen för att jobba, man känner inte direkt uppskattning för det som man gör, säger han.

Enligt kulturchefen skulle beslutet tagits i februari, nu blir det i mars. Är det så stor skillnad?

– Beskedet tidigare har varit att vi skulle få veta i januari. Nu blir det i slutet av mars. Det är en väldig skillnad när man ska planera verksamheten, säger Leif O Pehrson.

Nicklas Rudberg beklagar väntetiden och säger att de framöver ska jobba för en rutin med bättre framförhållning.

– Det finns ett uppdrag att se över bidragen och där ingår bland annat att titta på när de ska betalas ut. Det vore ju bättre för föreningarna om de kunde få besked redan på hösten så att de lättare kan planera sin verksamhet, säger han.

Så det kommer att bli bättre till nästa år?

– Det förutsätter jag, säger Nicklas Rudberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om