Tre partier har jämlikt på valsedeln

Motala kvinnojour besökte under lördagen de lokala politiska partierna för att informera och få svar på frågor inför nästa avtal.

Foto: Katarina Hydén

Motala2018-08-26 17:00

Under lördagen besökte en grupp bestående av fyra kvinnor från Motala kvinnojour valstugorna på Stora torget för att uppvakta de lokala politiska partierna och lyfta frågor om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.

– Vi hade förarbetat det innan genom att skicka ut frågor. Vi har skickat ut tre frågor som handlar om synen på kvinnojouren och vår verksamhet om jag sammanfattar det hela, säger Tina Olby, ordförande i Motala kvinnojour.

Samtliga partier hade svarat på detta innan de fick besök.

– Det blev bra diskussioner med fokus på kvinnojouren och hur de ser på vår verksamhet framöver, säger hon.

Ett nytt avtal med Motala kommun ska tecknas 2020 och kvinnojouren ville se hur de såg på detta kommande avtal.

– Vi kände oss styrkta efter den här diskussionen. Det tog några timmar när vi gick runt till valstugorna.

En viktig del i besöken bestod i att knyta kontakter och att informera om kvinnojourens verksamhet.

– Vi är politiskt obundna, men vi är ju väldigt beroende av vilka politiska beslut som fattas på både lokal och nationell nivå när det gäller kvinnojouren.

De lokala partierna och deras företrädare har nu uppvaktats inför stundande val.

– Vår förhoppning nu är att det inför nästa avtal 2020 ska gå smidigt och att vi ska få medel från kommunen. Att det kommer att bli ett fortsatt bra avtal och att vi får stöd från de politiska partierna. Det var ju syftet.

Inför sin besöksrunda i valstugorna hade kvinnojouren också tittat närmare på hur det ser ut på partiernas valsedlar avseende könsfördelningen på listornas fem första platser.

– Hur många kvinnor och hur många män det var på listan och om det var en man eller kvinna som stod först på listan, säger hon.

Variationen partier emellan är stor när det gäller de översta fem platserna på valsedlarna. Socialdemokraterna, Centerpartiet, och Vänsterpartiet har tre kvinnor på de fem först platserna på valsedlarna medan Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Trygghetspartiet bara har en kvinna vardera på de första fem platserna. Liberalerna har två kvinnor bland de första fem namnen. Som en förklaring fick de av vissa höra att det är svårt att rekrytera kvinnor till politiken.

– Om man vill ha varannan kvinna så får man ju jobba på det, men alla tycker ju inte att det är lika viktigt om man säger så, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om