Unga tror på framtidens lantbruk

De yngsta lantbrukarna har störst framtidstro. Det visar Lantbruksbarometern 2016.

Anders och Susanne är de som får styra över Styra.

Anders och Susanne är de som får styra över Styra.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-03-17 14:15

Lantbruksbarometern ges ut av LRF Konsult samt Swedbank och Sparbankerna. Susanne Pripp och Anders Larsson är båda under 30 och har sin gård i Styra en bit utanför Fågelsta i Motala kommun. På torsdagen samlades representanter för samtliga för en pressträff om lantbruksbarometern på deras gård i Styra. Susanne och Anders har satsat på får och fårkött.

– Vi har ju satsat för att vi tror på den här grenen inom jordbruket. I och med att Sverige importerar så mycket som 70 procent av all lammproduktion, så vill vi vara med och sänka den nivån, säger Susanne Pripp och pekar på att man i andra länder använder mycket antibiotika.

Lantbruksbarometern pekar dock på att en stor majoritet inte är nöjda med sin verksamhet. 71 procent menar att deras lönsamhet är dålig eller mycket dålig. Men tron inför nästa år framöver visar på att 73 procent av lantbrukare under 30 år tror på god lönsamhet i landet som helhet.

– Man känner att det måste vända någon gång. Alla är så positiva till svenskt närproducerat kött, men man måste ju köpa det också, säger Anders Larsson.

I region 2 i barometerns geografiska indelning (där Östergötland ingår) har man en störst tro på förbättring i nettolönsamhet. Där tror man att den till 2017 kommer öka med 26 procentenheter. Tittar man igenom statistiken för Östergötland är det en blandad kompott med framgångar och motgångar. Vad gäller mjölkproduktion är man den region där näst minst andel av företagen tror att man kommer minska sin produktion, men det är samtidigt den region där minst andel tror att de kommer öka sin produktion. På nötköttssidan är man tvåa somregion när det gäller tro på produktionsökning och man har minst andel företag som planerar minskning.

Östergötland är en av två regioner som har högst andel som säger att de gjort djurstallsinvesteringar, men näst lägst andel som investerat i övriga byggnader. Man är också väldigt försiktig när det kommer till investeringar i jordbruk- och skogsmark.

På ett generellt plan är man den främsta regionen när det gäller att planera nyanställningar och en av de regioner där man tror att förutsättningarna för lantbruket kommer att bli bättre de kommande fem åren.

På gården i Styra trivs man med sina lamm. Man har en stor drivkraft i en förhoppning om att barnen tar över en dag.

– Man hoppas att de blir sjätte generation på gården, säger Anders.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om