Nedskräpande fåglar skapar arbetsmiljöproblem

Hundratals fåglar svärmar över återvinningscentralen Tuddarp i Motala, lockade av sopbilar och matrester. För att minska nedskräpning och arbetsmiljöproblem har det åter blivit aktuellt med skyddsjakt.

Fåglarna vid Tuddarp har blivit ett arbetmiljöproblem.

Fåglarna vid Tuddarp har blivit ett arbetmiljöproblem.

Foto: Mikael Grahn

Motala2025-03-14 18:00

Nyheten i korthet

  • Tuddarps återvinningsstation har problem med fåglar som river sönder påsar och sprider sopor, vilket skapar arbetsmiljöproblem och nedskräpning för närboende.
  • Skyddsjakt har beslutats för att hantera problemet, vilket ska ske under mars eller april, innan fåglarna häckar och lägger ägg.
  • Trots nedskräpningen har ännu inga klagomål från några närboende inkommit.

På himlen förflyttar sig hundratals fåglar med ett skriande ljud över återvinningscentralen Tuddarp. Det är lunchtid och en sopbil rullar genom grinden, redo att släppa ut sin last. På plåttaket intill sitter en lång rad fåglar och spanar ner mot dagens möjliga måltid.

Fåglar som river sönder påsar och sprider matrester samt övriga sopor är ett återkommande problem på anläggningen. Nu har beslut om skyddsjakt ytterligare en gång fattats för att komma till rätta med problemet som påverkar arbetsmiljön och skapar nedskräpning för närboende till anläggningen.

– Så fort lastbilarna avlägsnat sig dyker de mot soporna och mot de som arbetar. Fåglarna är tama och inte rädda för människor. Det är ett arbetsmiljöproblem vi har varje år, säger Nellie Lundqvist, avfallsingenjör på teknik och samhällsserviceförvaltningen vid Motala kommun.

undefined
"Den beslutade skyddsjakten är nödvändig för arbetsmiljön och närboende till anläggningen" säger Nellie Lundqvist (t.h.) som är avfallsingenjör på teknik och samhällsserviceförvaltningen i Motala Kommun. "Vi har hittat kaviartuber i trädgårdar som fåglarna flugit iväg med" säger Ellen Wetterberg, handläggare på tekniska serviceförvaltningen.

Hon förklarar att de har en bra dialog med kommunjägaren för att lösa problemet. Skyddsjakten ska ske under mars eller april, innan fåglarna häckar och lägger ägg. Lundqvist säger att det inte finns något mål för hur många fåglar som ska skjutas utan det beror på hur bra effekten blir.

– Skyddsjakten har visat sig ge en avskräckande effekt och skrämmer bort fåglarna under en period, bättre än andra metoder som vi testat, säger Lundqvist.

Vad är det för metoder?

– Bland annat har vi testat ljudvågor, men det har inte gett samma resultat, säger hon.

Mest problem orsakar måsar och kajor, men även kråkor och skator förekommer.

– Måsarna är riktigt stora här ute, säger Ellen Wetterberg, handläggare på tekniska serviceförvaltningen.

Hon berättar att fåglarna är effektiva på att hämta sopor som de emellanåt lämnar hos närboende, bland annat har hon hittat kaviartuber i en trädgård.

– De är glänsande och det tycker de om, säger hon.

undefined
Fåglarna vid Tuddarp har blivit ett arbetmiljöproblem.

Men trots nedskräpningen har ännu inga klagomål från några närboende inkommit.

– Vi hoppas på att komma till rätta med problemet i och med jakten, säger Nellie Lundqvist innan vi avlägsnar oss från platsen.

Hundratals fåglar cirkulerar fortfarande på den molntyngda himlen ovanför återvinningscentralen Tuddarp, medan lastbil efter lastbil anländer. Men inte länge till.

Snart börjar buffén.

Karta: Tuddarps Återvinningscentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!