Länsstyrelsen fick sommaren 2023 in ett klagomål. Det gällde en annons om en hundvalp som visade tecken på att ha avlats fram i strid mot djurskyddslagen. Av annonsen framgick även att valpen var döv.
En veterinär har i förhör uppgett att det är välkänt bland både veterinärer och uppfödare att avkommorna löper en ökad risk för att drabbas av syn- och/eller hörselavvikelser. Det är därmed inte tillåtet att para två hundar som bär på anlag för den aktuella genetiska avvikelsen.
Kvinnan som äger tiken har i förhör sagt att hon inte haft någon valpkull tidigare och att hon nu längtade efter det. Men hon ska inte ha känt till den avvikelsen hos någon av hundarna och att den kunde innebära risker.
"Då hade jag aldrig gjort det", säger kvinnan som erkänner att hon agerade fel.
Den andra kvinnan har medgett att parningen utfördes, men hon nekar till brott:
"Jag tycker inte att jag begått ett brott. Vi hade ingen aning om detta".
Tingsrätten konstaterar att det handlar om oaktsamhet. Samtidigt skriver de i domen att de inte tror att kvinnorna varit medvetna om riskerna. Rätten ifrågasätter inte heller deras uppgifter om att de aldrig skulle ha genomfört parningen om de hade haft vetskapen. Det är inte fråga om något uppsåtligt handlande.
Båda döms till dagsböter, drygt 17 000 kronor respektive dygt 10 000 kronor.