Varnas för tillslag på Snapchat

Barn i Motala har visat en stark oro för att clowner ska dyka upp på skolgården. Elevhälsochef Kathrin Thomas kallade på tisdagsmorgonen till möte med psykolog och elevhälsoteam för att hitta en gemensam strategi för hur man ska hantera problemet.

Foto: Fotograf saknas!

Motala2016-10-18 16:44

Oron tycks ha eskalerat på senare tid genom skrämselpropaganda via sociala medier, inte minst Snapchat. Kommunens elevhälsoteam har redan haft samtal med skolbarn i Motala efter att elever visat direkt rädsla. I början av veckan cirkulerade en varning på Snapchat, att clowner kommer att slå till under dagarna runt Halloween och att såväl människor som djur bör hålla sig inomhus. Det har lett till en ännu större oro.

I en situation som denna måste man vara tydlig med vad som är barnens ansvar och vad som är de vuxnas, menar Kathrin Thomas.

– Vi måste ta barnens oro på allvar så fort det uppstår en situation, men vi måste också avlasta deras informationsansvar. Barn som upplever en obehaglig händelse ska genast vända sig till en vuxen, det är de som ska hantera situationen, inte barnen.

Elever och vårdnadshavare informeras

På tisdagen tog hon initiativet att se över vilka strategier som bör tillämpas ute i skolorna. Bland annat ska rektorerna sammankalla personal från elevhälsoteamet som får bedöma behov av stöd till berörda elever och klasser. Pedagogerna ska se till så att information går vidare till elever och samtliga vårdnadshavare. Enligt Kathrin Thomas har även förskolecheferna och elevhälsoansvarig inom gymnasieskolan fått del av strategierna som ingår i den handlingsplan som finns på skolorna mot hot och våld.

Ta skärmdump

När elever får olämpliga meddelanden på Snapchat uppmanar Kathrin Thomas alla att ta en skärmdump, eftersom informationen försvinner snabbt. Dessa ska sedan visas för lärare eller föräldrar.

Att vara källkritisk är också något hon tycker är viktigt innan man bestämmer sig för att vidarebefordra ett meddelande till någon annan. Hennes erfarenhet är att många barn och ungdomar har kunskap om att ta reda på vem som skickat informationen. Risken med spridningen av obehagliga rykten är att det skapar en ny form av oro.

Fenomenet med just clownerna, säger hon, har också en särskild effekt på barnen.

– Många blir rädda när de inte kan få ögonkontakt. Och den som vill skrämmas på det här sättet, mår förmodligen inte bra.

Så jobbar Motala kommun

Uppmärksammar den uppkomna situationen angående clowner.

Rektor sammankallar personal från elevhälsoteamet som bedömer behov av stöd till berörda elever och klasser.

Rektorer informerar samtlig personal och följer upp situationens utveckling.

Pedagoger ansvarar för att information går vidare till elever och samtliga vårdnadshavare.

Trygghetsteamet kopplas in med omedelbar verkan för att ta reda på var eventuella hot finns och kunna möta dem

Vårdnadshavare informeras kontinuerligt.

Rektorer vidtar nödvändiga åtgärder som kan innebära eventuellt stöd till elever.

Ökad vuxennärvaro på rasterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om