Hästen hittades i en hage hösten 2016 med avföring rinnande ur näsan. Enligt veterinären hade djuret drabbats av tarmvred och läget var allvarligt, menade han. Men mor och dotter ifrågasatte flera gånger bedömningen och föreslagen åtgärd, avlivning på plats. Veterinären i sin tur ansåg att han måste nämna det alternativet med hänsyn till djurskyddslagen, utifall hästens tillstånd försämrades ytterligare.
Hästägarna ansåg vidare att den sondning som veterinären utförde var ofullständig i jämförelse med den som senare utfördes på Strömsholms djursjukhus. Djurägarna har även lyft fram att konsekvenserna av undersökningen hade blivit oerhörda om hästen hade avlivats. De menar att diagnosen ställdes för snabbt.
Efter att hästen svarat på den initiala smärtstillande behandlingen kunde den transporteras till Strömsholms djursjukhus där den piggnade till efter några dagar.
Veterinären uppger i anmälan att han inte hade några invändningar till att djurägarna ville köra hästen till Strömsholm. Samtidigt beskriver han att djuret i det första skedet uppvisade väldigt allvarliga symptom som obehandlat skulle ha kunnat leda till att den dog. Den uppfattningen delas av ytterligare två veterinärer. "För att inte utsätta hästen för lidande var han tvungen att snabbt ange vilka alternativ som stod till buds".
Ansvarsnämnden anser att den aktuella veterinären genomfört en korrekt undersökning av hästen och vidtagit lämpliga åtgärder. Anmälan leder därmed inte till någon disciplinpåföljd.