Vi ville veta: Hur äter du din semla?

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg – kärt barn har många namn. I dag är det full fart på bagerier och konditorier som tillverkar bakverket. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer sätter vi i oss omkring sex miljoner semlor bara på fettisdagen. Varje år går det åt 132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma till dessa bakverk. Vi frågade fyra personer i Motala hur de helst intar sin semla.

Andreas Olofsson: "En gång om året. Jag har käkat min i år, det var ett par veckor sedan. Jag är inte så förtjust i semlor. Den med mandelmassa är den enda jag kan äta".

Andreas Olofsson: "En gång om året. Jag har käkat min i år, det var ett par veckor sedan. Jag är inte så förtjust i semlor. Den med mandelmassa är den enda jag kan äta".

Foto: Thomas Augustsson

Motala2023-02-20 20:00
Andreas Olofsson: "En gång om året. Jag har käkat min i år, det var ett par veckor sedan. Jag är inte så förtjust i semlor. Den med mandelmassa är den enda jag kan äta".
Andreas Olofsson: "En gång om året. Jag har käkat min i år, det var ett par veckor sedan. Jag är inte så förtjust i semlor. Den med mandelmassa är den enda jag kan äta".

Andreas Olofsson:
– En gång om året. Jag har käkat min i år, det var ett par veckor sedan. Jag är inte så förtjust i semlor. Den med mandelmassa är den enda jag kan äta.

Maja Ganessane: "Jag brukar äta den som vanligt, inte med mjölk eller så. Det brukar bli två semlor per år ungefär, jag gillar den med mandelmassa".
Maja Ganessane: "Jag brukar äta den som vanligt, inte med mjölk eller så. Det brukar bli två semlor per år ungefär, jag gillar den med mandelmassa".

Maja Ganessane:
– Jag brukar äta den som vanligt, inte med mjölk eller så. Det brukar bli två semlor per år ungefär, jag gillar den med mandelmassa.

Linda Peterson: "Jag brukar plocka bort locket, gröpa upp lite grädde och sedan kör man resten. Det får gärna vara vaniljsemla eller nutellasemla. Den med mandelmassa är ju väldigt söt".
Linda Peterson: "Jag brukar plocka bort locket, gröpa upp lite grädde och sedan kör man resten. Det får gärna vara vaniljsemla eller nutellasemla. Den med mandelmassa är ju väldigt söt".

Linda Peterson:
– Jag brukar plocka bort locket, gröpa upp lite grädde och sedan kör man resten. Det får gärna vara vaniljsemla eller nutellasemla. Den med mandelmassa är ju väldigt söt.

Roffe Wallgren: "Det är olika. Semla med kaffe eller semla med hetvägg, alltså varm mjölk med kanel och lite socker i en djup tallrik. Hetvägg kan jag rekommendera, det har jag kört länge".
Roffe Wallgren: "Det är olika. Semla med kaffe eller semla med hetvägg, alltså varm mjölk med kanel och lite socker i en djup tallrik. Hetvägg kan jag rekommendera, det har jag kört länge".

Roffe Wallgren: 
– Det är olika. Semla med kaffe eller semla med hetvägg, alltså varm mjölk med kanel och lite socker i en djup tallrik. Hetvägg kan jag rekommendera, det har jag kört länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!