Vikariebristen största oron på akuten

Sjuksköterskorna på akuten har kunnat hantera sin arbetsbelastning hittills i sommar. Däremot finns det inga marginaler om någon blir sjuk. Det har förekommit att personal fått jobba 18 timmar i sträck.

Jennie Nilsson och Patrizia Bjerkegren oroas främst över vikariebristen på akuten i Motala.

Jennie Nilsson och Patrizia Bjerkegren oroas främst över vikariebristen på akuten i Motala.

Foto: Rita Furbring

Motala2016-07-16 11:13

Det var i början av maj som chefer och politiker fick ett brev ifrån sjuksköterskorna på akutmottagningen i Motala. Personalen påtalade det allvarliga läget inför sommaren när endast 41 av 64 vårdplatser föreslogs vara öppna. Dessutom saknas det två sjuksköterskor på akuten, varje dygn, vilket ökar belastningen så mycket att de som inte är ”dödssjuka” får räkna med att inte kunna tas om hand.

Närsjukvårdsdirektören Gerd Sandgren Lundström sade till tidningen att platser successivt dragits in på grund av sjuksköterskebristen men att man klarat av det och därför beslutat att det går att dra ner ytterligare.

Den förklaringen köpte inte sjuksköterskan Patrizia Bjerkegren:

"Att säga att vi kommer att lösa det är att köra ner huvudet i sanden ännu djupare".

Nu har vi kommit en bra bit in i juli och MVT besöker akuten.

– Början av sommaren har varit lugn, bortsett från vissa betungade pass, men det har varit hanterbart, säger Patrizia.

Personalen har märkt av färre ambulanser nattetid då ortsbor i Mjölby, Ödeshög och Boxholm transporteras till US istället. Samtidigt har trycket på Linköping ökat också med patienter från Motala, som själva kan köra dit.

– Problemen har skjutits över till US där det har blivit ett väldigt högt tryck, säger Patrizia efter att ha kommunicerat med kollegor där.

En teori som både hon och kollegan Jennie Nilsson har är att många Motalabor inte tror att de kommer att få plats på akuten och därför kör till US direkt efter tidigare larm i media och neddragningar.

Samtidigt har antalet patienter som söker för lindriga besvär ökat i Motala, patienter som inte fått tid på sin vårdcentral.

Den svåraste frågan på akuten i sommar är bristen på personal.

– Det finns inga marginaler. Det finns ingen att ta in om någon blir sjuk, säger Jennie.

Rent praktiskt ska ansvaret att söka ersättare ligga på bakjouren, men enligt Jennie och Patrizia hamnar det oftast i knäet på ledningssjuksköterskorna som tvingas försöka lösa situationen. Om ingen ersättare hittas måste någon beordras övertid, något som de anser inte ska ligga på deras bord. Till och med akutens chef är inne och jobbar kliniskt i verksamheten, berättar tjejerna.

Enligt Jennie handlar det om dålig planering från ledningen.

– Problemet med få sjuksköterskor är inte är en nyhet, men de har inte kommit med någon plan för hur det ska lösas, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om