Bland annat föreslås att storstädning inte längre ska ske årligen i de olika verksamhetslokalerna utan endast vartannat år. Ingen vikarie ska heller tillsättas första dagen då ordinarie personal är sjuk. Undantaget gäller förskolelokaler, hygienrum, kök, wc, dusch och skötrum.
Enligt Kjell Barman, verksamhetschef för städverksamheten, finns ett uppdrag att lista lägst prioriterade områden för att kunna göra besparingar inför 2018. Om förslagen går igenom handlar det om en besparing på cirka 775 000 kronor per år. Samtidigt säger han att förändringar redan har gjorts och att det är ett mycket svårt arbete att hitta fler områden att skära i.
– Vi har slimmat verksamheten flera gånger så det finns inte mycket luft kvar och båda nya förslagen sänker kvalitén.
Enligt Barman går det inte heller att pressa städpersonalen mer.
– Det är en yrkesgrupp som redan har ett mycket högt ohälsotal, säger han.
Miljö- och hälsoskyddsenheten är oroad över vilka konsekvenser neddragningarna kan få.
"Att många människor vistas på samma yta ställer höga krav på bland annat städfrekevens och städkvalité för att en olägenhet för människors hälsa ska kunna förhindras", skriver de.
Myndigheten framhåller också att det redan, inom nuvarande städnivå, förekommer brister. De hänvisar även till Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning där det framgår att storstädning bör ske återkommande under ett år. Miljö- och hälsoskyddsenheten befarar att de föreslagna förändringarna kan öka risken för olägenhet för människors hälsa.