Vill spara pengar på gräsklippning

Tekniska nämnden ska spara 1,6 miljoner kronor. En del innebär minskad skötsel av grönytor, en förändring som kan skapa reaktioner.

Gräsklippning är ett sparförslag för tekniska nämnden.

Gräsklippning är ett sparförslag för tekniska nämnden.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Motala2017-10-31 05:30

Från början skulle tekniska nämnden spara tre miljoner nästa år. Nu har summan sänkts till 1,6 miljoner, men pengarna måste likväl hittas. I tjänstemännens förslag som presenterats för politikerna men som klubbas först i samband med att budgeten spikas föreslås bland annat besparingar på it och inomhustemperatur i vissa kommunala lokaler. När det gäller temperaturen har man redan försökt att sänka värmekostnaderna genom att göra rummen kallare, men utan resultat. Här ger man sig dock inte.

– Vi har studenter som ska titta på varför man inte fått effekt av förändringarna. Men tjänstemännen gör ändå bedömningen att man ska kunna spara mellan fem och tio procent av uppvärmningskostnaderna på det här sättet, säger tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson (MP).

Ytterligare en besparing som politikerna intresserat sig för är förändringar av skötseln av grönytor. Enligt förslaget skulle vissa grönytor som ligger mer perifert skötas mer sällan.

– Det handlar inte om stora centrala ytor utan om sådana som ligger så att inte så många märker av dem. Vi vill ju inte att det ska se dåligt skött ut. Motala ska fortfarande vara en attraktiv stad, säger Agneta Niklasson.

Exakt vilka ytor som avses kommer dock att bli upp till tjänstemännen att avgöra.

– Vi utgår ifrån att de vet vad som blir bäst att göra. Och vi kommer fortfarande lägga relativt mycket pengar på skötsel, säger Agneta Niklasson.

I förslaget som avgörs i december ingår också en minskning av säsongsanställd personal. Det ska ske genom att kommunen inte driver upp egna sommarblommor nästa år och därför inte behöver samma skötsel av sina växthus.

– Vi ska prova att köpa in växter nästa år istället. Vi vet att våra planteringar i bland annat Stadsparken är väldigt populära och därför har vi satsat på att driva upp egna växter. Då har det varit lättare att ersätta plantor som exempelvis dragits upp. Det blir lite svårare nu, säger Agneta Niklasson.

Kommunens växthus är i dåligt skick och ska nu enbart användas som vinterförvaring av vissa växter. Vad som ska hända med växthusen är dock inte avgjort än.

– Växthusen behöver renoveras om vi ska ha dem kvar. Men den frågan är inte avgjort än. Därför gör vi den här lösningen så länge och testar, säger Agneta Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om