Återupptar planer på nygammalt LSS-boende

Kommunen har länge tittat på förutsättningarna för ett nytt LSS-boende i utkanten av Charlottenborg. Nu kan man vara nära att realisera planerna.

Marken vid Engelfabrikerna kan bli aktuell för ett LSS-boende.

Marken vid Engelfabrikerna kan bli aktuell för ett LSS-boende.

Foto: Jennifer Mayer

Motala2019-11-19 15:00

Motala kommun har i många år haft behov av ett nytt LSS-boende. Man har vid ett antal tillfällen fått betala böter därför att man inte kunnat tillgodose behovet av bostäder. I april fick man exempelvis en straffavgift på 750 000 kronor.

I många år har Platen och socialnämnden diskuterat ett bygge av ett nytt LSS-boende. Den plats som diskuterats är gräsytan intill Engelfabrikerna, ett område som Bostadsstiftelsen äger. Men planerna har aldrig blivit verklighet. Nu kan det dock vara på väg att ändras.

– Vi håller på att sätta fart på det arbetet gällande sex platser. I så fall bygger Platen och vi hyr, säger socialnämndens ordförande Maths Andersson.

Det här har diskuterats länge. Varför har det tagit flera år?

– Ja, det har tagit alldeles för lång tid. Jag tror att det bland annat handlat om att man tyckt att kostnadsbilden varit fel. Det har gjort att man aldrig riktigt bestämt sig för att göra det här, säger Andersson.

Hans förhoppning är att socialnämnden i början av nästa år kan få upp ärendet på sitt bord för ett beslut. Sedan räknar man med ett års byggtid.

En genomgång av vilka lokalbehov som socialnämnden ser framför sig gör att man också vill be kommunfullmäktige att få genomföra en förstudie under år 2021 som ska gällande vidare LSS-boenden. Inför det arbetet vill man se över vilka behov av boenden som faktiskt finns och om man behöver göra justeringar i det dokument som anger hur kommunens nybyggda LSS-boenden ska utformas.

Karta: Vätterrosen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!