Beskedet: kommunen får riva Folkets Park

Kommunens rivningslov för Folkets Park och Mariebergsbadet överklagades. Nu har domstolen sagt sitt.

Kommunen får nu tillstånd av mark- och miljödomstolen att riva Folkets Park.

Kommunen får nu tillstånd av mark- och miljödomstolen att riva Folkets Park.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-10-05 16:00

I väntan på besked om detaljplanerna för Lalandiamarken väljer kommunen att arbeta vidare med andra insatser i projektet. En del i det har handlat om att riva Folkets Park och Mariebergsbadet. Men när kommunen tog beslut om att bevilja rivningslov överklagades det.

Länsstyrelsen som var första instans valde att gå på kommunens linje och godkänna rivningslovet. Ett 50-tal klagande valde då att överklaga vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Nu har även domstolen sagt sitt. De väljer att avslå överklagandena och menar att rivningslovet inte kan anses angå de klagande, även om de är närboende. Lagstiftningen är sådan att det är kommunen som ska skydda det allmännas intresse, menar domstolen, och här är det ju kommunen som tagit beslutet.

– Det här är ett positivt beslut för Motala. Det här innebär att vi nu kan gå vidare. Samtidigt tycker vi att det här bra att det här nu prövats ordentligt enligt demokratisk ordning, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.

Domstolens beslut kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen. Jimmy Szigeti konstaterar att det kan bli så, men tillägger att han hoppas att så inte sker.

– Om beslutet nu står fast hoppas jag att arbetet med rivningen skulle kunna påbörjas innan årsskiftet, säger han och fortsätter:

– För oss är det viktigt att komma vidare med det här ur säkerhetssynpunkt. Framför allt ser vi risker med att badet står som det gör. Vi måste ta hand om det.

Karta: Motala Folkets Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!