De 22 italienska eleverna kom hit sent på måndagskvällen och åker hem igen fredag morgon. Den första veckan i april kommer sedan elever och lärare från Platengymnasiet att besöka den italienska skolan. Daniel Gottfridsson, lärare på Platengymnasiet, berättar att man har fått pengar från EU för att utbytet skulle bli verklighet. Han förklarar syftet med utbytet.

– Det handlar om att utveckla nya undervisningsmetoder när det gäller hur man undervisar om energi. Sedan är det ju också en massa andra saker som de får med sig på köpet. När man gör ett sådant här utbyte så får man ju en bättre förståelse för varandras vardag och de kanske förstår att de inte är så ensamma om att tycka att saker och ting är besvärliga när man lär sig.

Alla fikade ihop under livligt samtalande och en av de italienska eleverna utbrast spontant "I love fika". Eleven, Giacomo Ferrari, säger att han tycker att svenskar är "väldigt vänliga och artiga" . När det gäller hans intryck av Platengymnasiet säger han bland annat:

Artikelbild

| Den italienske eleven Giacomo Ferrari (i fåtöljen) trivdes på Platengymnasiet: -Jag gillar den här skolan.

– Jag gillar den här skolan. Det är tyst i korridorerna och i italienska skolor är det inte tyst.

Det är klass Na17a som nu tillfälligt har utökats med 22 italienska elever som dessutom bor hemma hos sina svenska kompisar under sin vistelse här. Om sitt boende hemma hos en kille i klassen säger Giacomo Ferrari.

– Jag har ett eget rum och känner mig som hemma där.

Under fikastunden uppmärksammades någons födelsedag med gratulationssånger på både svenska och italienska.

Artikelbild

| Clara Påhlson, Olivia Öberg, Francesca Scognamiglio och Pietro Boni diskuterade de uppgifter de hade fått.

Sedan var det dags för en lektion med naturvetenskapliga experiment. Eleverna delades upp i två grupper och den grupp vi följde gjorde experiment med hjälp av bland annat tända värmeljus och, överraskande nog, tända potatischips!

Allt kretsade på ett eller annat sätt kring energi. När det gällde chipsen handlade det enligt läraren Daniel Gottfridsson bland annat om att avgöra om energinnehållet som anges på påsen stämmer.

Artikelbild

| En av grupperna rådgör med läraren Daniel Gottfridsson.

Eleverna satt i smågrupper och arbetade engagerat med uppgifterna som de hade fått. De diskuterade med varandra på det gemensamma arbetsspråket engelska och på den korta tid de känt varandra hade de blivit tydligt sammansvetsade.

Idag är det utomhusaktiviteter som gäller för de italienska gästerna. De ska nämligen vara med på idrottsundervisningen och åka skridskor. Senare under veckan blir det besök i Gamla Linköping och på Flygvapenmuseum.