Boende läggs ner efter omfattande drogproblem

Stödboendet hade återkommande problem med missbruk och kriminalitet bland de boende. Nu väljer politikerna att lägga ner verksamheten.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Motala kommun2019-10-24 06:00

Stödboendet startades för över tio år sedan för att hjälpa unga tjejer med självskadebeteende. Sedan dess har boendegruppen förändrats genom åren och en genomgång under hösten visar att målgruppen i dag är otydlig. Den blandade målgruppen har gjort det svårt för personalen att möta de olika behoven. Genomlysningen visar att flera boende riskerat att inte få den hjälp som de behövde, samtidigt som det skapats problem när personer med olika former av problematik blandats.

Verksamheten har också fått kritik för att de boende stört grannar, allmänhet och andra boende så att polis och väktare fått tillkallas. "Boendemiljön är otrygg kvälls- och nattetid", skriver man i en rapport. Trots att boendet inte skulle hantera missbruksproblematik har personer med sådana problem ändå placerats där. "Det har visat sig att en del boende debuterat, återfallit eller etablerat en missbruksproblematik under tiden de haft en stödboendeinsats", skriver tjänstemännen.

Nu väljer politikerna att agera. Socialnämnden har beslutat att boendet ska stängas skyndsamt.

– Det blev svårt att fortsätta på ett bra sätt, säger ordförande Maths Andersson (L) och får medhåll av andre vice ordförande Marianne Walter (S):

– Det är olyckligt att det blivit så här.

Det har under en längre tid kommit in klagomål. Varför har ni inte agerat tidigare?

– Man kan alltid fundera kring när man borde ha agerat, men nu har vi i alla fall gjort det, säger Maths Andersson.

Marianne Walter säger att de inte haft information om hur länge som problemen pågått.

Förutom att lägga ner boendet fattade politikerna också beslut om att öppna en ny öppenvårdsinsats istället där de boende kan få hjälp. De som har förutsättningar ska också erbjudas egna träningslägenheter.

– Man har tittat på alternativ och sett att vi haft goda resultat med sådana här lösningar tidigare. Man kommer att knyta träningslägenheter till ett annat stödboende och erbjuda öppenvårdsinsatser, säger Marianne Walter.

De personer som fortfarande har behov av plats på ett stödboende ska få det inom andra kommunala enheter.

Någon personalmässig besparing innebär inte förslaget. Boendets anställda kommer att få jobb på andra håll i kommunen, bland annat med de nya öppenvårdsinsatserna. Däremot hoppas man på sänkta kostnader genom att hyran för lokalerna försvinner.

(Arkivbilder. Bilden är ett montage)
(Arkivbilder. Bilden är ett montage)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!