Brände ner chefens hus - döms till fängelse

Den 44-årige mannen erkände att han eldat upp sin arbetsgivares hus. Nu har han dömts till fängelse för mordbrand.

En 44-årig man har dömts till tre års fängelse efter en anlagd villabrand utanför Borensberg hösten 2017.

En 44-årig man har dömts till tre års fängelse efter en anlagd villabrand utanför Borensberg hösten 2017.

Foto: Johan Nilsson/TT

Motala kommun2019-11-21 11:30

I oktober 2017 brann en villa utanför Borensberg ner till grunden. Ingen av husets invånare var hemma, däremot uppstod materiella skador för cirka fyra miljoner kronor. Brandorsaken kunde inte fastställas men polisens slutsats var att den kunde vara anlagd efter bland annat fynd av brännbar vätska vid husgrunden. Någon misstänkt gärningsman fanns inte.

I mitten av september i år skedde ett genombrott i utredningen. En 44-årig man från ett annat län ringde till polisen och berättade att han ville erkänna brottet. För två poliser som kom hem till honom i anslutning till telefonsamtalet berättade han att det rört sig om en hämndaktion mot en dåvarande chef, som bodde i fastigheten.

Några dagar senare tog mannen tillbaka allt. Under rättegången i Linköpings tingsrätt hävdade han att han varit i en drogutlöst psykos och att det inte fanns någon sanning i uppgifterna.

Domstolen gör dock en annan bedömning. På onsdagen dömdes 44-åringen till tre års fängelse för mordbrand och ringa narkotikabrott.

Under tingsrättsförhandlingen uppgav flera vittnen att mannen uttryckt ett starkt ogillande beträffande arbetsgivaren och att de två haft ett upprört samtal samma dag som branden inträffade.

Andra vittnen berättade att 44-åringen eldat upp bensinluktande kläder vid tiden för brottet samt att han erkänt gärningen vid olika tillfällen.

Vid straffmätningen har domstolen i viss mån tagit hänsyn till att mannen angett sig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!