En bilderbok som författaren själv uttrycker det, är till för att framför allt pappor och andra vuxna ska vilja läsa den tillsammans med sina barn. En tankfull historia där farfar sitter barnvakt åt Bosse när hans pappa ska ut på dejt.

Författaren och illustratören träffas i en berså, i ett sommarlikt Vadstena för att sammanfatta sitt verk.

– Jag skrev den för ett år sedan, berättar Malin Kärrbrink och fortsätter:

Artikelbild

| Skådespelare, teaterpedagog och numera författaren Malin Kärrbrink.

– Jag fick bara en idé förra vårvintern och satt mig ner och skrev. Den var färdig på en kvart men sedan har jag bearbetat om den.

Hon beskriver det som att idéer kan komma men sedan gäller det att sätta det på pränt också. Det gäller alltså att få ner idéerna som flyger omkring, göra det på en gång annars är risken att de försvinner. Boken är Malins debut.

– Jag jobbar med barn och med barns känslor. Med konflikthantering i skolan och i ganska låga åldrar. Med detta kommer det mycket historier till mig. Historier om vad barn är oroliga för. Det här är en bok som handlar om oro, längtanskänslor som att inte finnas. Så idén kommer från mitt arbete som teaterpedagog.

I efterarbetet med boken så fick Malin hjälp av Mats Karlholm, lektör i Göteborg och ett bollplank.

Artikelbild

| Debutbok för Malin Kärrbrink.

– Jag har aldrig skrivit någon bok så Mats blev ett yttre öga som kom med olika tips. Så då gjorde jag en ombearbetning och då kände jag att nu började jag känna ännu mer för den här historien. Jag fick också hjälp med bilddramaturgin av Martin Hellström, lärare i litteraturvetenskap.

Det var i det skedet och det var förknippat med starka känslor för Bosse, då hon funderade på vem som skulle teckna honom. Valet föll då på den kände Vadstenaillustratören Johan Hesselstrand. Han fick då manuset och läste det.

Artikelbild

| Illustratör Johan Hesselstrand.

– Jag tyckte det var väldigt roligt skrivet. Hon skriver bra. Det var lite i början av samarbetet som Malin hade förslag på hur det kunde illustreras. Jag gjorde blyertsskisser först, alla förstår sig inte på såna men det gjorde Malin, berättar Johan.

– Det var väldigt viktigt för mig att belysa den här relationen som de här männen har. Lille Bosse, hans pappa och farfar. Farfar är min favorit, säger Malin och säger till Johan:

Artikelbild

| Malin Kärrbrink och Johan Hesselstrand har numera en bok ihop.

– De kändes så klockrena från början och att du fattar hur jag menar och jag fattar hur du menar. Vi har fått fyra av fem, i betygssättningen på Bibliotekstjänst som recenserar alla nyutkomna böcker. En jättefin recension, avslutar Malin.