Döms inte för inbrott i cykelbutik

En 41-årig man frias från misstanke om inblandning i sommarens kupp mot en cykelbutik i Motala.

Cyklar för nära en miljon kronor stals från Motalabutiken. En 41-årig man från Jönköpings län har nu friats från misstanke om inblandning i kuppen.

Cyklar för nära en miljon kronor stals från Motalabutiken. En 41-årig man från Jönköpings län har nu friats från misstanke om inblandning i kuppen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Motala kommun2019-11-22 13:00

Inbrottet i Nya Motala Cykelaffär på Drottninggatan ägde rum mellan den 5 och 6 juni i år. Tjuvarna fick med sig 14 elcyklar, tre racercyklar och fyra mountainbikes för ett värde närmare 845 000 kronor. Cykelutrustning och kontanter för 93 000 kronor stals också.

I september dömde Linköpings tingsrätt en 44-årig man till ett års fängelse för grov stöld. Polisen hittade en av de stulna cyklarna hemma hos honom samt fotografier på stöldgods i hans mobiltelefon.

En medmisstänkt 41-årig man från Jönköpings län har nu friats från samma brott.

Tingsrätten konstaterar att det finns omständigheter som är mycket besvärande för 41-åringen. Dagen före inbrottet hade han och 44-åringen sms-konversationer med anledning av en resa. Enligt mastpositionering befann sig båda i Motala under natten mellan den 5 och 6 juni. Vid midnatt skickade 44-åringen två sms till 41-åringen som löd: "Kompis, han får parkera där bakom så att han skymmer oss, ok?" och "Kompis, jag är här".

Men det finns även osäkerhetsmoment, anser domstolen. Männen befann sig vid olika mastpositioneringar vid midnatt mellan den 5 och 6 juni. 41-åringen svarade heller aldrig på 44-åringens sms under den aktuella natten.

I sin dom skriver tingsrätten att indiciekedjan visserligen är mycket besvärande men att ett avgörande i brottmål inte får grundas enbart på "totalintrycket av det föreliggande materialet".

Därför bedömer domstolen att åklagarens bevisning inte är tillräckligt stark och att åtalet om grov stöld ska ogillas.

Karta: Nya Motala Cykelaffär AB.Drottningatan 18.SE 591 35 Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!