SCIRA, Swedish Council of the International Reading Association, är en ideell organisation som i fyra år har delat ut pris till elever i årskurserna två, fyra och sju som deltar i en uppsatstävling.

– Vi arbetar för att stimulera utbildning och forskning rörande läsning. Men även att uppmuntra barn och ungdomar till att skriva och läsa, säger Britta Svan, representant från SCIRA:s styrelse.

Alla skolor i Motala kommun har blivit inbjudna av organisationen att delta i uppsatstävlingen som i år hade temat "Min resa runt månen". Men det är upp till lärarna om klassen ska delta eller inte.

Artikelbild

| Britta Svan delade ut böcker till flera elever och klasser.

– Vi fick in ungefär 85 uppsatser från Motalaelever i år, det är 25% av alla uppsatser vi fått in i hela Östergötland, så det är verkligen ett lyft. Vi har gått genom dem och bedömt flytet i berättelsen, inte stavfel. Det blir lite som en talangjakt i skrivande, säger Britta Svan.

Tio procent av de uppsatser som kommer in belönas med ett bokpris. Prisen kan gå till både en enskild elev och en hel klass om de visat stort engagemang. En som fick ta emot en egen bok var Amanda Andersson från Råssnässkolan.

– Jag tycker om att läsa spännande böcker. Gärna spökhistorier, säger hon.

En av favoritförfattarna Kristina Ohlsson med boken Mysteriet på Örnklippan.

Artikelbild

| Anthon Andersson från klass 5B på Södra skolan prisades även för sin uppsats.

Hur var det att skriva en uppsats?

– Det var kul, men jag minns inte så mycket av den nu. Det var länge sedan vi skrev dem.