Sannolikt rabblar många av sådant som sill, snaps, midsommarstång, jordgubbar, "Små grodorna", blomsterkrans, matjessill och – förstås – ostadigt väder. Några av dessa saker poppar även upp i min hjärna, men också femkamp och fotboll.

Midsommar är, som många andra av våra svenska högtider, ett hopkok av en massa traditioner. Vissa mycket gamla, andra betydligt modernare. Det verkar emellertid kvitta vilken tid på året för oss svenskar – påsk, jul, midsommar – så finns alltid sillen och nubben med på ett hörn när vi firar våra högtider. Inte så fantasifullt kanske, men kan ändå tycka att det är skönt med en del traditioner. Själv är jag ganska konservativ när det gäller maten under högtiderna, vill inte ha sill med lakritssmak eller andra konstigheter, i varje fall inte under storhelgerna.

Det är framför allt grönska och växtlighet som är grunden för vårt midsommarfirande. Där är förstås midsommarstången, eller majstången som den också kallas, som är det mest centrala. Som liten fnittrade man när man fick veta att det lövklädda korset med de två kransarna var en fallossymbol från medeltiden. Och som vuxen har man till viss besvikelse fått veta att detta inte stämmer. Denna uppfattning sägs istället ha vuxit fram i slutet av 1800-talet, med koppling till det stora intresset som medelklassen få hade för psykoanalysen. Snuskig fantasi helt enkelt, men förklarat på ett snyggare sätt...

Det är många av våra midsommartraditioner som föddes i slutet av 1800-talet. Däribland helsvenska "Små grodorna", som från början är en engelsk nidvisa om fransmännen.

Jag skrev att fotbollen är en del av midsommaren, för ofta pågår ju någon av de största turneringarna den här tiden på året och det har blivit några minnesvärda matcher på midsommarafton och midsommardagen genom åren. Det känns på något sätt speciellt att dra på sig den blågula tröjan den här helgen. Just nu pågår ju damernas VM, men tyvärr blir det ingen match med Sverige i veckoslutet.

Under senare år så känns det som om lekmomenten, inte bara rörelselekarna kring stången, blivit en given del av midsommaren. Det är säkerligen många som plockar fram kubbspelet denna dag, för andra av oss är det också tradition med femkamp. Självklart med en del inslag av psykningar och gliringar, men givetvis med glimten i ögat. Sånt gillar jag. Midsommarafton är helt enkelt en dag som vi får vara lite fåniga. Och det behövs ibland!

Trevlig midsommar!