Erkännandet: Tände eld på chefens hus

Villan totalförstördes i lågorna. Två år senare erkände en 44-årig man att han tänt på huset för att hämnas mot sin chef.

Branden härjade i oktober 2017. Två år senare ringde den misstänkte gärningsmannen till polisen för att erkänna. Bild från polisens förundersökning.

Branden härjade i oktober 2017. Två år senare ringde den misstänkte gärningsmannen till polisen för att erkänna. Bild från polisens förundersökning.

Foto: Polisen

Motala kommun2019-11-05 20:00

Branden i en villa utanför Borensberg ägde rum i oktober 2017. De boende i fastigheten befann sig utomlands vid tidpunkten och ingen människa kom till skada. Eftersom huset brann ned totalt kunde brandorsaken inte fastställas, men förhör och spår av bensin intill husgrunden tydde på att branden var anlagd. Ingen kunde dock bindas till brottet.

I mitten av september i år fick utredningen plötsligt nytt liv. Det efter att en 44-årig man i ett annat län ringt till polisen och berättat att han ville erkänna brottet.

–  Skulden, bördan, den är för tung för att bära på, jag orkar inte mer, sade han till operatören.

Nyligen åtalades 44-åringen för mordbrand vid Linköpings tingsrätt. För poliserna som kom hem till mannen i anslutning till telefonsamtalet berättade han att han hade tänt på villan som hämndaktion mot en före detta arbetsgivare som bodde där.

Några dagar senare tog den misstänkte tillbaka alla uppgifter och ville att det tidigare erkännandet och polisförhöret skulle strykas. I stället hävdade han att han inte mindes någonting av det han tidigare hade sagt och lade skulden på sitt psykiska mående i kombination med amfetamin. Han förnekade bestämt att han hade någonting med branden att göra.

Rättegången mot 44-åringen avslutas nästa vecka. Utöver de inledande uppgifterna består åklagarens bevisningen av bland annat förhör med två personer i mannens närhet. Båda har uppgett för polisen att den misstänkte erkänt brottet för dem vid olika tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!