Bildningsnämnden och dess förvaltning gör sig nu redo att öppna Godegårds skola. Det trots att nämnden själv sa nej när frågan var uppe på bordet där.

– Nu följer vi det uppdrag som kommunfullmäktige har gett oss, säger ordförande Mark Henriksson (M).

Mot det beslutet reserverade sig dock V. S och MP valde åter att lägga ner sina röster.

Innebär det att skolan öppnar i höst?

– Ja, förutsatt att alla bitar faller på plats, men vi jobbar för högtryck med det här. Det handlar om att säkerställa så att vi har elever, lärare, rektor, möbler, skolskjuts, mat, ja allt, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

Han förklarar att delar av förvaltningens andra arbete nu får stå tillbaka för att planera öppnandet av Godegårds skola.

Hur många elever blir det?

– Vi hoppas ju att de som tackat ja tidigare kommer. I dag är det 31 som sagt ja, men det finns fler platser så det är fler elever välkomna, säger Per-Arne Sterner.

Lärare då, hur går det där?

– De fem som är behöriga och som har sökt är tillfrågade och inbjudna på intervju. Vad jag vet har ingen av dem sagt nej. Men vi kommer att veta mer under de närmaste veckorna, säger Per-Arne Sterner.

Totalt är det fem årsarbetare på heltid som behövs, men om det kommer att fördelas på deltidstjänster är inte klart än.

Om ni inte hittar tillräckligt med lärare, har ni en plan B då?

– Än så länge finns ingen plan B, säger Per-Arne Sterner och fortsätter:

– Samtliga elever som berörs har ju en skola att gå till i dag så vi ser inte att det är någon ko på isen på det sättet.

Bildningsnämnden beräknar att det kommer att kosta ungefär fem miljoner kronor att driva skolan i Godegård samt kompensera skolorna i Tjällmo och Nykyrka för deras elevtapp. Eftersom eleverna är utspridda i flera årskurser kommer det inte att vara möjligt att göra besparingar på skolorna där för att kompensera kostnaderna för att öppna skolan i Godegård. De pengarna kommer man därför att be om i nästa års budget. För i år har man fått kompensation för höstens verksamhet med två miljoner kronor från kommunstyrelsen.

Vad gäller skollokalerna så är de i acceptabelt skick, men i behov av viss uppfräschning. Det planerar kommunen att genomföra tillsammans med ortsbefolkningen.

– Man håller på att titta på hur det ska se ut och gå till, säger Mark Henriksson.