Yoga, en indisk tradition flera tusen år gammal och en metod att stärka både kropp och sinne. Nu har 175 länder i FN kommit överens om att införa en officiell dag då fenomenet och dess rötter hyllas: Den 21 juni infaller historiens första Internationella yogadagen. Vid Månvägens slut i Varamon står fem instruktörer i färgglada kläder som planerar Motalas roll i den kommande högtiden.

– När vi fick höra om dagen ville vi självklart bidra till firandet, mer yoga åt folket, säger Carola Donato.

Från tidig morgon till sen kväll kommer kostnadsfria yoga-aktiviteter hållas, främst i Varamon om vädret tillåter. Allt från information till dans, meditiation och enkla som svåra positioner utlovas. Heldagen avslutas med festligheter.

Artikelbild

| Ildikó Kasza, Xerxes Rånby, Elisabeth Helander, Carola Donato och Lisbeth Richardson.

– Det ska finnas något för alla. Män, kvinnor, unga, vuxna, nybörjare, erfarna och allt där emellan, berättar Ildikó Kasza.

Föreställningar till trots handlar yoga om mer än vighet. Ett av målen med Yogadagen i Motala är att alla ska få chansen, att motbevisa de myter som finns.

– Alla kan andas, det räcker, menar Xerxes Rånby.

– Prestationstänket lämnas vid dörren, man ska inte jämföra sig själv med andra, fortsätter Carola Donato.

Bara för att alla kan utöva yoga innebär det dock inte att det är enkelt. Tid och tålamod är insatsen, precis som med allt leder övning till färdighet.

– Men man får väldigt mycket tillbaka, det är alltid värt ansträngningen, säger Elisabeth Helander.

Inte minst i en vardag där fysiska som psykiska påfrestningar haglar tätt. Yoga är ett effektivt sätt att vila från stress, krav och intryck.

– Harmoni är nog bästa ordet. Harmoni med sig själv och sin omgivning. Sen försvinner inte alla problem magiskt, men yoga gör det enklare att hantera dem, berättar Lisbeth Richardson.