I förra veckan skrev tidningen om "Himlens mörkrum". Dels ett filmporträtt av arbetarfotografen Jean Hermanson (död 2012) och hans bilder, dels en skildring av hans assistent Nils Petter Löfstedts jakt på personerna på bilderna flera decennier senare.

En av alla tunga industrier som Jean Hermanson besökte var Motala Verkstad. Det skedde i slutet av 1960-talet. Och i Motala långt senare mötte Nils Petter Löfstedt i alla fall anhöriga till gamla MV-profiler på bilderna. Bland dem Motalas riksdagsman Johan Andersson (S) som i filmen nu berättar om sin far Sture "Moraklockan" Andersson.

Johan Andersson var på plats under premiärvisningen på Royal i måndags, liksom flera andra Motalabor med MV-anknytning som syns och hörs i "Himlens mörkrum".

Nils Petter Löfstedt sammanfattar en givande kväll med publiken:

– Det blev fullt, så tyvärr fick några vända i dörren. Efteråt hade jag och publiken ett samtal. Det var frågor kring Jean Hermanson och vi pratade om det han ville belysa i sina bilder – den många gånger farliga arbetsmiljön på industrierna. Och många kunde berätta om svår olyckor även på Motala Verkstad.

Nästa vecka återkommer "Himlens mörkrum" på Royal måndag och torsdag.

– Det känns otroligt häftigt att få upp filmen på biograferna och extra kul att den kan visas på de mindre orter som förekommer i filmen. Det är faktiskt roligare än att den också går upp i Stockholm, säger Nils Petter Löfstedt.

I Östergötland är filmen åter i november då den visas i Norrköping.