Ute i trädgården hoppar två flickor studsmatta och väl inne kommer katten Yoga-Håkan för att hälsa välkommen. Tidigare hade Ildikó sin verksamhet i Vadstena, men för drygt ett år sedan fann hon och familjen huset, den gamla Betaniakyrkan på Järnvägsgatan, som nu både fungerar som Gongiversum och bostad.

– Vi är så glada. Vi fick en ny chans, vi var faktiskt och tittade på huset när det var till salu för sju, åtta år sedan. Tänk ett sådant här ställe i Motala!

Det som för länge sedan var en kyrksal har nu blivit en yoga&meditationsstudio med möjligheter till gongbad. Ildikó har investerat i en stor gong, Cosmo och sedan har hon fyra mindre. Gongbad har blivit ett populärt inslag.

Artikelbild

| "Yoga ger enkla redskap som bidrar till ökad uthållighet, koncentration, medvetenhet och medkänsla", beskriver Ildikó, här vid den stora gongen.

– Alla ligger nedbäddade på sina madrasser och jag spelar på gongarna i 45 minuter. Först gör vi något fysiskt för att få kroppen nöjd och glad för att den ska kunna ligga stilla och sköljas igenom av gongarnas vibrationer.

– Gongar används även i cermonier som på dop och begravningar. Jag är intresserad av att utveckla, upptäcka och utforska möjligheterna som gongarna erbjuder.

Gongens existens sträcker sig bakåt i tiden ända till bronsåldern. Fynd har funnits från den tiden i Mesopotanien.

Ildikó började med yoga för 15 år sedan.

Artikelbild

| Mallet heter "klubban" som Ildikó spelar med på gongarna.

– En kompis hade tjatat på mig i ett par år. När jag blev sjuk av stress började jag att yoga och kände att det var helt rätt för mig.

Varför ska man yoga?

Artikelbild

| För ögonen.

– Varför ska man inte, replikerar Ildikó snabbt och leende.

– Yoga hjälper till att hitta balans i livet. Att hantera det som är idag, neutralisera sinnet. Man lär sig vara vänlig, klartänkt, medmänsklig och snäll mot sig själv och andra. Man får effektiva verktyg som kan användas i vardagen. Syftet med all yoga är att skapa en djupgående balans i både kropp och sinne för att uppnå och bibehålla en ökad medvetenhet och kunna göra medvetna val. Här måste du möta dig själv och är du redo för det är yoga toppen.

Artikelbild

| Andningsövningar och dynamiska rörelser ingår i yogan. Ildikó i gongiversum.

Yogar du varje dag?

– Jag strävar efter det.

Artikelbild

| Ildikó säger att man kan yoga på egen hand, men menar att det är när man mediterar i grupp som man jobbar både inåt och lyfter varandra.

Är yoga för alla?

– Det finns de som kan tycka att vissa inslag kan kännas främmande i början. Jag tror att de som behöver kommer hit när det passar i deras liv. Nu finns möjligheten för alla i Motala med omnejd att prova på den här fantastiska möjligheten.