"Halva barn" i förskolan kan försvinna

Länge har det protesterats mot Motalas sätt att se 15-timmarsbarn inom förskolan som halva för att få in fler barn på avdelningarna. Nu ses systemet över.

Systemet för 15-timmarsbarnen ska ses över.
(Arkivbild)

Systemet för 15-timmarsbarnen ska ses över. (Arkivbild)

Foto: Mostphotos

Motala kommun2019-10-13 18:00

Barn till föräldralediga och arbetssökande har rätt till 15 timmar förskola i veckan. I Motala har man valt att räkna några av dessa barn per avdelning som halva vilket gjort att man kunnat ta in fler barn på varje avdelning. Men systemet har väckt kritik. Såväl personal som chefer och föräldrar har protesterat eftersom föräldrarnas livssituation snabbt kan förändras och barnen då kan behöva vara heltid på förskolan.

– Sedan behöver ju barnen inte bara halva tillsynen, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.

Dessutom får de enskilda förskolorna bara ersättning per plats och inte per barn. Yvonne Larsen tar ett exempel med en förskola som i våras hade 72 inskrivna barn, men bara fick ekonomiskt ersättning för 68 stycken.

– Det blir ett väldigt pussel för rektorerna och för personalen att få ihop ekonomin, säger Yvonne Larsen.

Samma bild framkommer i en rapport som revisionen tagit fram. Där konstaterar kommunens egna granskare att principen gör det svårt för förskolecheferna att planera och parera sin budget. "Systemet försvårar arbetet för förskolecheferna", skriver man i rapporten.

Men trots protester i flera år har systemet hängt kvar i verksamheten. Fast kanske inte så länge till. Revisionens granskning kräver svar av politikerna och från Alliansens ansvariga i bildningsnämnden kommer nu besked att man vill ha en översyn av systemet.

– Vi ser problemet och har därför gett tjänstemännen i uppdrag att se över det här. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att man inte tittat på det här tidigare. Vår ambition är att det här ska förändras på ett bra sätt, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Oppositionens Helen Isacsson (S) säger att de ställer sig bakom beslutet att principen om att räkna 15-timmarsbarnen som halva nu ska utredas och ses över.

– Det är bra att man gör så om det upplevs som att det finns problem, säger Helen Isacsson.

Systemet med halva 15-timmarbarn har funnits i många år. Under många år har det också varit återkommande reaktioner. Helen Isacsson säger att hon förstår problematiken.

Varför gjorde ni ingen översyn av det här när ni styrde bildningsnämnden?

– Jag kan inte svara på det. Men vad jag minns så kom det här aldrig upp på vårt bord. Det var aldrig uppe för diskussion, säger Helen Isacsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!