Hemtjänstpersonal fryser på jobbet

Hemtjänstpersonal fryser på jobbet. En garanterad innetemperatur på 18 grader räcker inte menar de och vänder sig nu till Arbetsmiljöverket.

Hemtjänstpersonal i Motala fryser på jobb hemma hos en brukare och tar nu ärendet till Arbetsmiljöverket.

Hemtjänstpersonal i Motala fryser på jobb hemma hos en brukare och tar nu ärendet till Arbetsmiljöverket.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Motala kommun2020-01-19 18:00

Skyddsombudet beskriver att personalen i flera år haft bekymmer med innetemperaturen hos en brukare i Motala. De blir kalla och stela i händer och fingrar då kylan i bostaden, vintertid, ofta legat på endast 10-11 grader. 

"Del av arbetsuppgift vi utför kräver kortärmad klädsel av hygien och smittoskäl".

Skyddsombudet skriver också:

"Ytterkläder vi hänger av oss är iskalla efter besök, det är också iskallt i kök där arbetsuppgift utförs".

Det finns i dag en överenskommelse med arbetsgivaren om att det bör vara minst 18 grader i den aktuella bostaden. Det har också upprättats en handlingsplan, om tempen inte är okej, då behöver inte arbetsuppgiften utföras och personalen får lov att gå därifrån.

Men efter förra vintern upplever de anställda att 18 grader inte är tillräckligt för att kunna utföra arbetsuppgifterna hos brukaren.

 "Kylan och draget påverkar hela kroppen, en del får problem med nackar och axlar". 

Personalen anser nu att det bör vara minst 20 grader varmt för att de ska kunna jobba. Skyddsombudet har bett arbetsgivaren att riskbedöma arbete i kyla, samt hur det påverkar medarbetarnas arbetsförmåga och hälsa. Enhetschefen svarar att det gjordes en riskbedömning i november 2019 och att det då även upprättades en handlingsplan. I dialog med brukaren togs också beslut om att temperaturen fortsättningsvis ska vara 18 grader.

Ärendet behandlas nu av Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om