Johan i Motala är en av Europas mest kreativa

Pärlkonstnären Johan Karlgren i Motala är en av Europas mest kreativa personer. Det tycker Victor Hillebjörk som själv ger sig i kast med något utöver det vanliga.

Johan Karlgren, till vänster, och Victor Hillebjörk där intervjuerna om kreativitet ska ske — i vardagsrummet i Victors i minihus.

Johan Karlgren, till vänster, och Victor Hillebjörk där intervjuerna om kreativitet ska ske — i vardagsrummet i Victors i minihus.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-09-15 18:00

Under det närmaste året ska han bila runt i Europa med ett minihus på släp och söka upp de mest kreativa hjärnorna i land efter land. Det ska resultera i filmade intervjuer som veckovis publiceras via Youtube. 

– Jag vill lyfta fram att kreativitet är det mest meningsfulla vi har, det är det som ligger bakom hela evolutionen. Jag vill ge fler verktygen till att själva börja skapa. Idag lever vi annars i ett samhälle där det är så lätt att passivseras. En norm som behöver ändras. Kreativitet måste upp på agendan, säger Victor Hillebjörk.

Han är 33 år och bosatt i Umeå. Han har jobbat med  marknadsföring och även varit drivande bakom festivaler. Han ser sig som en kreatör och vill med det här projektet både skapa själv  och lära sig mer om skapande processer. Och så har han alltid haft stor reslust.

–  Fast någon har frågat om det inte bara handlar om en vanlig 30-årskris. Och det gör det säkert också, skrattar Victor Hillebjörk.

Spaning i sociala medier ger i huvudsak tipsen om vilka kreatörer som kan vara värda att besök. I den här branschen finns alltid ett visst omskrivet "kändisskap" att utnyttja.

Johan Karlgren i Motala och hans pärlkonst har redan fått nationell uppmärksamhet. Han är därför en av flera svenskar som fångas in för en intervju. I övriga länder nöjer sig Victor Hillebjörk med en person.

–  Jag blev fascinerad av det Johan gör via sitt Pappas pärlor och vill veta mer, hur det började och så. Att utveckla plastpärlor avviker klart från normen.

Johan Karlgren är hedrad över uppmärksamheten och säger så här om kreativitet:

– Det är att kunna leka fritt och det bästa är att kreativitet föder kreativitet. Ju mer du håller på med det desto bättre blir du på det.

Har alla det här i sig?

–  Ja, alla har ju varit barn, men det är en barndom som vi mosar som vuxna. Bejakar vi istället vår barnslighet så kommer lekfullheten tillbaka och då bli vi också kreativa, svarar Johan Karlgren.

Gemensamt för Victor Hillebjörks intervjuer är att de ska ske i hans märkliga minihus. Till yttre form och inredning snarare en rullande enrummare än en konventionell husvagn. Det är byggt i Rumänien och företagets fria utlåning är en del av sponsringen av kreativitetsjakten runt om i Europa.

Han har också med sig ett uppdrag ett fastighetsbolag –  att trendspana inom kreativitet och utveckling av platser.

Victor Hillebjörk utsåg Motalas pärlkonstnär Johan Karlgren som en av Europas mest kreativa personer.
Victor Hillebjörk utsåg Motalas pärlkonstnär Johan Karlgren som en av Europas mest kreativa personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!